Hoe goedkoper een woning, hoe meer energie ze verslindt

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie tegen een zacht prijsje een woning kan kopen, krijgt een hogere energiefactuur in de bus. Dat is de conclusie van een analyse van 4500 transacties door de vastgoedgroep Dewaele Groep.

Uit een analyse van Dewaele Groep blijkt dat huizen met een verkoopprijs tussen 100.000 en 200.000 euro een gemiddelde energiescore halen van 516 kWh/m2. Appartementen uit diezelfde prijsklasse behalen een gemiddelde energiescore van 256 kWh/m2. Dat is behoorlijk slecht, oordeelt de vastgoedgroep. Ze maakt daarbij de vergelijking met nieuwbouwprojecten, die een gemiddelde energiescore halen van 100 kWh/m2 .

Duurdere woning

Het verschil is vaak zo beperkt dat het niet opweegt tegen de meerprijs die kopers van een duurder pand moeten betalen

Wie meer wil besparen op zijn energiefactuur, moet bereid zijn meer te betalen voor een woning. Naarmate woningen duurder worden, stijgt de energie-efficiëntie met gemiddeld 20 procent. Zo halen huizen met een prijskaartje tussen 300.000 en 400.000 euro een energiescore van 387 kWh/m2. Bij appartementen uit dat prijssegment is dat 207 kWh/m2. Algemeen genomen scoren appartement beter op vlak van energiezuinigheid dan huizen. Zo schommelt de gemiddelde energiescore bij koopappartementen tussen 220 en 260 kWh/m2. Bij woningen ligt dat tussen 350 en 520 kWh/m2.

“Afhankelijk van de verkoopprijs is er dus een verschil in energiezuinigheid. Maar het verschil is vaak zo beperkt dat het niet opweegt tegen de meerprijs die kopers van een duurder pand moeten betalen. Dat zorgt ervoor dat kopers nog altijd veel meer rekening houden met de oppervlakte en de ligging van een woning dan met de energiezuinigheid”, verduidelijkt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Groep.

Huurmarkt

De vastgoedgroep liet ook haar licht schijnen over de huurmarkt en kwam tot een soortgelijke conclusie. Wie een woning voor 500 euro per maand of minder huurt, krijgt daarvoor een pand met een gemiddelde energiescore van 525 kWh/m2. Voor appartementen uit dezelfde prijsklasse ligt de energiescore op 325 kWh/m2. Wie maandelijks 200 euro meer huurgeld betaalt kan 30 tot 40 procent meer besparen op zijn energiefactuur. Zo haalt een appartement die 700 per maand kost, een gemiddelde energiescore van 200 kWh/m2 of minder.

Volgens de bouwgroep hechten huurders meer belang aan energiezuinigheid dan kopers. “Anders dan bij kopers weten huurders zeer goed dat een hogere huurprijs vaak wordt gecompenseerd door een lagere energiefactuur. Liever een klein energie-efficiënt appartement dan een grote woning die energie vreet, zo redeneren meer en meer huurders”, besluit Dewaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content