Groei e-tail stimuleert logistiek vastgoed

Dat we meer en meer online kopen heeft niet alleen gevolgen voor het winkelvastgoed, ook in het segment van het logistiek vastgoed veroozaakt deze tendens verschuivingen.

Dat we meer en meer online kopen heeft niet alleen gevolgen voor het winkelvastgoed, ook in het segment van het logistiek vastgoed veroozaakt deze tendens verschuivingen. Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle verwacht dat er in Europa de komende vijf jaar 25 miljoen vierkante meter e-tail-gerelateerd vastgoed bijkomt.

De retailrevolutie met een sterke toename van het online shoppen zal ook voor een afgeleide revolutie zorgen in logistiek vastgoed, poneert internationaal vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) in de studie A new logistics real estate landscape. Het aandeel van online retail in de totale retailactiviteit varieert nog sterk van land tot land. Het Verenigd Koninkrijk is met ongeveer 12% van alle verkopen die online gebeuren de meest ontwikkelde markt in Europa. Daarna volgen Duitsland en Frankrijk. Samen zijn deze landen volgens de studie goed voor ongeveer 71% van de totale Europese online verkoop. In het zuiden van Europa en in Centraal- en Oost-Europa hinkt de online verkoop achterop.

Alle indicatoren en voorspellingen tonen een snelle groei van de ‘e-tail’. Tegen 2017 verwacht JLL dat het aandeel van online verkoop in Europa zal oplopen tot 12%, het niveau dus van de huidige koploper het Verenigd Koninkrijk.

Vanuit een logistiek vastgoed perspectief, genereert de groei van de online retail de vraag naar nieuwe types magazijnen als ‘fulfilment centers’ waar de complete orderverwerking, verzending en de behandeling van retourzendingen plaatsvindt , sorteercentra, cross-dock faciliteiten en magazijnen voor de verwerking van gerouterneerde pakketten. Op basis van onder meer de groeiprognose van online retail en data over de opname van logistiek vastgoed voorspelt JLL dat retailers de komende vijf jaar gemiddeld 5 miljoen vierkante meter logistieke ruimte opnemen. In totaal 25 miljoen vierkante meter tegen 2017.

Winkels worden magazijnen

JLL verwacht ook een geleidelijke evolutie van multi-channel naar omni-channel retail, waarbij retailers hun online en fysieke retail samenvoegen tot een volledig geïntegreerde klantervaring. Bij omni-channel retail zal de opsplitsing tussen magazijn en winkel vervagen. De orders worden verwerkt vanuit de meest geschikte locatie, winkel of magazijn. In sommige gevallen zullen multi-channel retailers een deel van hun bestaande winkels omvormen tot plaatsen om hun online verkopen af te handelen. JLL geeft het voorbeeld van Macy’s, een warenhuisketen in de VS, dat deze oefening maakt voor bijna 300 van de in totaal 800 winkels.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content