Gratis wonen dankzij uw vennootschap is niet kosteloos

. © iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Bedrijfsleiders die een woning kopen op naam van hun zaak, worden belast op een voordeel van alle aard voor het privégebruik. Volgens sommige rechters was die belasting discriminerend. Het recente zomerakkoord voorziet nu een nieuwe regeling.

Als u een woning koopt op naam van uw zaak, betaalt uw vennootschap minder belastingen. De vennootschap kan de afschrijvingen in mindering brengen van het belastbare bedrijfsresultaat. Bovendien kunt u allerhande kosten fiscaal inbrengen: de notariskosten en de registratierechten bij de aankoop, de intresten van de lening, de onderhoudskosten en de jaarlijkse onroerende voorheffing.

Om de kosten van een privéwoning in mindering te mogen brengen van de belastbare opbrengsten van uw vennootschap, moet u wel kunnen aantonen dat het pand deel uitmaakt van uw verloningsbeleid. Dat kan bijvoorbeeld door in het verslag van de algemene vergadering te vermelden dat het gebruik van de woning, en het daaraan gekoppelde voordeel van alle aard, bedoeld zijn als vergoeding voor prestaties.

Meer personenbelasting

Omdat u als bedrijfsleider kosteloos in de woning mag verblijven, wordt u via uw personenbelasting belast op het voordeel van het privégebruik. “Dat voordeel wordt boven op uw gewone loon belast”, weet Jean Van Herreweghe, vennoot bij het fiscale kantoor Van Herreweghe & Partners. “Hoeveel de jaarlijkse belasting bedraagt, is afhankelijk van het percentage waarmee het gebouw wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden.”

Is het privépercentage van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen lager dan of gelijk aan 745 euro, dan was het belastbare voordeel alle aard in het verleden gelijk aan het privédeel van het geïndexeerde kadastraal inkomen x 100/60 x 1,25. Is het privépercentage hoger dan 745 euro, dan was het belastbare voordeel gelijk aan het privédeel van het geïndexeerde kadastraal inkomen x 100/60 x 3,8. Worden ook de meubels gratis ter beschikking gesteld door uw zaak, dan werd het bedrag nog eens vermenigvuldigd met 5/3.

Gratis wonen via uw vennootschap is helemaal niet gratis

“Voor een niet gemeubileerde villa met een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 1500 euro, waarvan een vijfde is voorzien voor beroepsdoeleinden, betaalde een gezin met twee kinderen jaarlijks 7225 euro aan bijkomende belastingen”, zegt Jean Van Herreweghe. “Is de woning gemeubileerd, dan steeg de extra belasting tot zo’n 11.600 euro per jaar. Bovendien betaal je ook nog eens heel wat bijkomende sociale bijdragen.”

Gratis wonen via uw vennootschap is dus helemaal niet gratis. De hoven van beroep in Gent en Antwerpen hebben dan ook geoordeeld dat de gehanteerde formules voor bedrijfsleiders onrechtvaardig waren in vergelijking met wie een woning privé koopt. Voor een natuurlijke persoon wordt het belastbare voordeel alle aard immers bepaald volgens een veel voordeligere berekeningswijze: het privégedeelte van het geïndexeerde KI x 100/60.

Discriminatie geschrapt

‘Het recente zomerakkoord voorziet nu een nieuwe regeling voor wie ‘gratis’ een woning ter beschikking krijgt’, weet Jean Van Herreweghe. ‘Het belastbare voordeel wordt (wellicht vanaf 1 januari 2018) berekend op het privégedeelte van het geïndexeerde KI x 100/60 x 2, ongeacht de hoogte van het kadastraal inkomen. Het gaat om eenzelfde formule die betrekking heeft op zowel bedrijfsleiders als privépersonen.’

In bovenstaand voorbeeld daalt de extra belasting voor de niet bemeubelde woning tot 3.725 euro per jaar, en tot 6.210 euro bij bemeubeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content