Geen stormloop naar notaris ondanks verlaagde registratierechten

© Getty Images/iStockphoto

Ondanks de verlaagde registratierechten is er in juni toch niet meer vastgoed verkocht in Vlaanderen.

Volgens de notarissen maakten de Vlamingen massaal hun toevlucht tot het systeem van koop- en verkoopbeloftes om het oude tarief te ontwijken, meldt De Standaard.

Op 1 juni werd het nieuwe Vlaamse registratie­tarief van 7 procent van kracht, die voor de overgrote meerderheid kopers een besparing opleverde in vergelijking met het vroegere standaardregime van 10 procent.

De notarissen hadden gerekend op een stormloop in juni omdat veel Vlamingen hun aankoop uitgesteld zouden hebben. Maar volgens cijfers van de federatie van de Belgische notarissen werd in juni zelfs een half procent minder voorlopige verkoopovereenkomsten voor vastgoed gesloten dan twaalf maanden eerder.

“Die trend verwondert ons”, zegt woordvoerder Bart van Opstal. Verkoopcijfers suggereerden immers dat veel mensen hun aankoop hadden uitgesteld tot juni. Maar veel meer Vlamingen dan normaal kozen dus voor koop- en verkoopbeloftes.

Door onder elkaar contractueel vast te leggen dat een woning zou gekocht worden na 1 juni, konden koper en verkoper profiteren van de verlaagde registratierechten en tegelijk toch op voorhand juridische zekerheid over de transactie verkrijgen. Bij een koopbelofte is er geen koopovereenkomst bij de notaris meer nodig en kan meteen de officiële notariële akte ondertekend worden.

Partner Content