Gaat de woonlening met vaste rente verdwijnen?

© ImageGlobe

Volgens het Baselcomité, dat voorstellen doet op vlak van bankenregulering, dragen banken te veel risico’s wanneer ze een woonlening afsluiten. Daarom stelt het comité voor om de vaste rente af te schaffen.

Consumenten blijven massaal aankloppen bij de banken om een woonlening af te sluiten. Ondanks de recente (beperkte) rentestijgingen bij onder meer Crelan en BNP Paribas Fortis blijft het nog altijd interessant om in ons land een hypothecair krediet af te sluiten. Een bezoekje aan spaargids.be leert dat verschillende consumenten, mits onderhandelingen, een lening krijgen tegen een rentetarief onder 2 procent.

“Dat is een goede zaak voor de ontlener, maar een slechte zaak voor de banken”, oordeelde het baselcomité gisteren in Le Soir. De instelling wil dat de ontleners een groter deel van de risico’s op zich nemen. De variabele rente zou daarvoor kunnen zorgen. Daarnaast zou de ontlener, volgens de regulatoren, een grotere eigen inbreng op tafel moeten leggen.

De ESRB, de instelling die de risico’s van de Europese financiële sector analyseert, bevestigt in de Tijd dat een groot aandeel van de kredieten met variabele rente gepaard gaat met een kleinere kans op stress voor de banken.

Niet voor morgen

Is het dan definitief gedaan met de vaste rente? Zo’n vaart zal het niet lopen, klinkt het bij Febelfin. De overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector laat in De Tijd weten dat het enkel over aanbevelingen gaat. “Dat leidt niet noodzakelijk tot een aanpassing van de regelgeving”, klinkt het.

Bovendien benadrukt Febelfin dat een krediet met vaste rente voor de bank geen probleem is als ze goed is ingedekt. “De hypotheekmarkt is een stabiele markt met weinig wanbetalingen. Het percentage wanbetalingen bedraagt slechts 1,2 procent”, aldus de federatie.

In ons land zijn er al enkele banken die enkel kredieten aanbieden met een semivaste rente. Dat is onder meer het geval bij Record bank. Die biedt doorgaans een formule aan met 10 jaar vaste rente, gevolgd door een herziening om de vijf jaar.

Een overschakeling naar uitsluitend variabel rentes zou een enorme impact hebben op de vastgoedmarkt. Cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet tonen aan dat 89 procent van de Belgen voor een vaste of semivaste rente kiest bij een woonlening. Door de lage rentetarieven is een formule met variabele rente niet interessant.

Rente blijft laag

Het ziet er bovendien niet naar uit dat er spectaculaire rentestijgingen in het verschiet staan. De Belgische tienjaarsrente, waar banken hun tarieven voor een vast woonkrediet op afstemmen, blijft historisch laag. Gisteren klokte die af op 0,47 procent.

Ondertussen wil Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, de Belgische woonleningen onderwerpen aan een stresstest. Concreet wil hij dat de Nationale Bank nagaat welke impact de huidige “lichte tendens à la hausse” van de hypothecaire rentes heeft op de terugbetalingscapaciteit bij de Belgen. Hij wil zo vermijden dat mensen verblind door de lage rentes een woonlening afsluiten, terwijl ze de leninglast niet kunnen dragen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content