Fors herstel van Spaans professioneel vastgoed

© reuters

De Spaanse markt van professioneel vastgoed klimt uit het dal. De Chinese vastgoedmarkt toont dan weer signalen van een vertraging.

De nieuwste Monitor van het Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), een internationale beroepsvereniging van erkende vastgoedprofessionals, laat een duidelijke positieve omslag zien in het sentiment op de vastgoedmarkten van Spanje, Portugal en Ierland – landen die het zwaarst werden getroffen door de crisis van 2008.

Simon Rubinsohn, hoofdeconoom bij RICS , noemt de resultaten voor het drietal ‘bijzonder bemoedigend’. Vooral het herstel van de Spaanse vastgoedmarkt maakt indruk: na Japan is het de markt waar de vraag naar professioneel vastgoed het sterkst toenam.

Ook de Duitse vastgoedmarkt houdt, ondanks het stilvallen van de economische groei, meer dan stand. De vraag naar vastgoed blijft sterk in alle segmenten, met de retailsector als primus. De RICS-respondenten in Duitsland anticiperen op een versnelling van de huurgroei in alle segmenten en vooral dan in het kantoorsegment.

Russische duik houdt aan

Wereldwijd zijn de RICS-experts het meest positief over de vastgoedmarkten van Japan en de Verenigde Arabische Emiraten. In China wegen licht dalende huurprijzen en kapitaalwaarden op het sentiment.

De Amerikaanse resultaten bevestigen de solide marktsituatie. De vraag van huurders neemt nog toe onder invloed van een verbetering van de arbeidsmarkt. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de huurprijzen.

De resultaten voor Rusland bevestigen de daling van het sentiment tijdens het eerste kwartaal van 2014. Dat wordt ook weerspiegeld in de afnemende kapitaalstromen.(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content