Extra kosten bij een vastgoedaankoop in Frankrijk

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Heb je een droomhuis in de Provence of aan de Bretonse kust gevonden?. Met welke extra kosten moet je dan – bovenop de aankoopprijs – rekening houden?

Wanneer je een huis in Frankrijk koopt, dan betaal je in de meeste departementen 5,8 procent registratierechten bovenop de aankoopprijs. Sluit je hiervoor een krediet af, dan komt daar nog 1,5 procent bij voor de hypotheek. Samen met de erelonen voor de hypotheekbewaarder en de notariskosten moet je rekenen op ongeveer 9 procent extra kosten.

Koop je een nieuwbouw, dan betaal je slechts 0,715 procent registratierechten. In dat geval wordt de aankoop wel belast met 20 procent btw. Met een ‘nieuwbouw’ wordt bedoeld: een woning die minder dan vijf jaar geleden afgewerkt werd. Weet wel dat professionele aanbieders soms ook oudere gebouwen verkopen onder dit btw-stelsel.

‘Wie zijn droomhuis via een lokale makelaar koopt, moet rekenen op een commissie van drie tot zes procent op de aankoopprijs’, zegt Michael Joosen van advocatenkantoor Cazimir. ‘Die wordt meestal betaald door de verkoper. Je doet er echter goed aan om vooraf te informeren naar het commissiepercentage en op papier te zetten wie de makelaar zal betalen.’

Wat met het voorschot?

Sta je op het punt om het compromis te ondertekenen? Weet dan dat deze onderhandse overeenkomst net zoals in België juridisch bindend is. Het voorschot is vrij te bepalen door de betrokken partijen, en schommelt in de praktijk meestal tussen 2,5 en tien procent van de aankoopprijs.

‘Het is sowieso geen goed idee om het voorschot rechtstreeks aan de verkoper of de lokale makelaar te betalen’, adviseert Michael Joosen. ‘Beter is om het bedrag over te schrijven naar een speciale rekening bij de betrokken notaris, waar het geblokkeerd wordt bij de definitieve verkoop.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content