Europese banken krijgen nieuwe richtlijnen voor hypothecaire leningen

© belga

Europa wil dat de banken de consument beter informeren bij het afsluiten van een hypothecaire lening.

Europa wil dat de banken de consument beter informeren bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Dat zijn de onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten maandagavond overeengekomen.

De wereldwijde financiële crisis was enkele jaren geleden een uitloper van de kredietcrisis in de VS. Een groot aantal Amerikanen kregen van hun bank een lening aangesmeerd die ze niet konden terugbetalen. Dat bracht een kettingreactie mee die de noodlijdende banken tot een infuus van de overheid dwong.

Niet enkel het mondiale financiële systeem ging daardoor aan het wankelen, veel burgers werden uit hun huizen gezet en werden met ernstige financiële problemen geconfronteerd. In Europa was de particuliere financiële schade vooral in Spanje aanzienlijk.

Om een herhaling van de hypothecaire rampspoed te voorkomen, sleutelde Europa aan een nieuwe wetgeving die de consument in bescherming neemt. De markt van de hypothecaire kredieten is in de Europese Unie heel lokaal georganiseerd, doorgaans per lidstaat. Er werd daarom niet voor de integratie van de markt gekozen, maar voor het stroomlijnen van de consumentenwetgeving.

Financiële instellingen zullen voortaan verplicht worden voldoende transparantie aan de dag te leggen. Dat betekent dat er duidelijk moet worden uitgelegd wat de totale kostprijs is van een hypothecair krediet en wat de daaraan gekoppelde risico’s zijn.

Elke consument krijgt recht op zeven dagen bedenktijd. In ieder geval moet elk aanbod afgestemd worden op de financiële situatie van de betrokkene. Klanten zullen niet meer verplicht worden een product te kopen bovenop hun lening, zoals een brandverzekering.

In ons land zal de richtlijn maar weinig impact hebben. “Ons niveau van consumentenbescherming, transparantie en flexibiliteit is al hoog”, zegt Philippe De Backer (Open Vld), die voor het Europees Parlement mee de onderhandelingen voerde. “Hier en daar kan er aan onze wetgeving nog wat bijgeschaafd worden, maar algemeen gesteld, hebben wij een zeer sterke wetgeving. We hebben tijdens de onderhandelingen de Belgische situatie ook vaak als ‘best practice’ aangehaald,” aldus De Backer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content