Er mag opnieuw gebouwd worden in Gaza

© belga

Israël heeft maandag een lijst van bouwstoffen vrijgegeven die opnieuw de Gazastrook binnen mogen worden gebracht. Dat gebeurt wel onder strikte voorwaarden.

De bouwmaterialen mogen enkel worden gebruikt voor projecten die onder toezicht staan van de internationale gemeenschap en die door de Palestijnse autoriteiten zijn goedgekeurd. Onder andere cement, staal, ijzer, asfalt en isolatiemateriaal mogen opnieuw worden ingevoerd. Tot hiertoe liet Israël die materialen maar met mondjesmaat toe in de Gazastrook.

In een communiqué omschrijft de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid van de EU Catherine Ashton de aankondiging als “een belangrijke stap”. “De details van de beslissing moeten nog worden bestudeerd, maar ik hoop dat de toepassing van deze maatregelen de heropbouw van Gaza en een heropleving van de economie in de regio mogelijk zal maken”, luidt het.

De Israëlische autoriteiten kondigden eerder, onder sterke internationale druk, een versoepeling van de blokkade van Gaza aan. De relaties tussen Israël en de internationale gemeenschap zijn erg gespannen sinds de dood van negen Turken tijdens een bloedige aanval van de Israëlische marine op een internationaal hulpkonvooi dat de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content