Een woning kopen via internet

© belga

Met eenmaal-andermaal.be bieden vastgoedmakelaar Paul Voerman en internetondernemer Frank Vanleeuwe erkende makelaars de mogelijkheid om een woning online te verkopen per opbod.

Geïnteresseerde kopers kunnen de woning vooraf bezichtigen en zich registreren. Ze kunnen dan inloggen op een afgesproken tijdstip om te bieden. Het biedingsproces staat onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

Voerman verwacht dat binnen vijf jaar 5 tot 7 procent van de verkochte panden via het online bieden van eigenaar zal wisselen. Volgens de initiatiefnemers gaat het om “een volledig nieuwe en transparante verkoopmethode voor vastgoed, die komaf maakt met een aantal belangrijke nadelen van het traditionele verkoopproces”.

Zo moet er niet worden afgedongen, maar kan de verkoop starten met een lage startprijs die veel kandidaat-kopers kan aantrekken.
Het bieden duurt ongeveer één uur. De woningeigenaar heeft tevoren een minimale verkoopprijs bepaald. De bieders krijgen na elke biedronde meteen te zien wat het hoogste bod is, welke plaats ze in de rangorde innemen en of de minimumverkoopprijs is bereikt.

De bieder van wie het bod gedurende twee ronden het beste blijkt, wordt vervolgens gecontacteerd door de makelaar om de koopovereenkomst te tekenen.

“In tegenstelling tot het traditionele koopproces gaat bij een internetveiling de verkoper niet met één bieder in zee, maar krijgen alle gegadigden gelijktijdig de kans om hun bod in verschillende biedrondes uit te brengen”, zegt Voerman. Eenmaal-andermaal.be draait in een speciaal daarvoor ontwikkelde beveiligde internetomgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content