Een derde minder sociale leningen

Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister van Wonen © BELGA

De rem die minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op de Vlaamse sociale leningen heeft gezet, laat zich zien in de cijfers. Door de strengere regels zijn er vorig jaar 2.600 minder uitgereikt dan in 2014.

Dit jaar gaat het budget wel opnieuw de hoogte in (+125 miljoen) en wordt er gekeken of regionale differentiatie mogelijk is, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Wie van de bank geen woonkrediet krijgt, kan aankloppen bij de Vlaamse overheid voor een sociale lening. Die hebben een gunstige rentevoet en men kan tot 100 procent van de waarde van de woning lenen. Maar het systeem explodeerde de voorbije jaren onder druk van de financiële crisis en de strengere voorwaarden bij de banken, met een record van 7.640 toegekende leningen in 2014 voor een totaalwaarde van 1,2 miljard.

Te duur

Te duur en voor een té brede doelgroep vond N-VA al in de vorige regering. Huidig minister van Wonen Liesbeth Homans scherpte de voorwaarden dan ook aan. Nieuwbouw en herfinanciering werden sinds 1 januari 2015 uitgesloten, het budget werd teruggeschroefd en de nadruk werd gelegd op bescheiden woningen en inkomens.

De aanpak laat zich voelen: in 2015 werden 5.057 leningen afgesloten voor een bedrag van 800 miljoen – een derde minder dan in 2014. Een andere oorzaak kan de daling van de marktrente zijn, waardoor er bij private banken betere zaken te doen zijn. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content