Digitale elektriciteits- en gasmeters in Vlaanderen vanaf januari 2019

Bart Tommelein © Belga

Tegen eind 2022 moet al één Vlaams huishouden op drie uitgerust zijn met de nieuwe digitale energiemeters. In totaal zal de uitrol zowat vijftien jaar in beslag nemen.

Het is de Vlaamse regering die beslist heeft de digitale meters in te voeren. Dat kon ook niet anders, aldus Vlaams energieminister Bart Tommelein donderdag bij de voorstelling van de meters. De oude klassieke elektromechanische Ferrarismeters worden immers niet meer gemaakt. Maar digitale meters zijn volgens Tommelein ook ‘broodnodig’, om de energieoverslag te maken van centraal gestuurde naar lokaal opgewekte energie.

De uitrol is werk voor netbeheerders Eandis en Infrax. Dat start op 1 januari 2019. Dan zulen geen oude meters meer worden geïnstalleerd, enkel nog nieuwe. Komen eerst aan de beurt: nieuwbouwprojecten en grote renovaties, mensen met een budgetmeter en wie nieuwe zonnepanelen plaatst. Tegen eind 2022 zullen op die manier 1,65 miljoen nieuwe elektriciteits- en aardgasmeters zijn geplaatst, of één derde van alle meters. Ook de 330.000 eigenaars van bestaande zonnepanelen komen in die eerste fase aan de beurt. In totaal moeten 4,63 miljoen meters worden geplaatst. Naar schatting tegen 2034 moet de hele uitrol achter de rug zijn.

Partner Content