‘Daling vastgoedkredieten is terugkeer naar normaal niveau’

© reuters

In april 2012 werden er 32% minder hypothecaire kredieten afgesloten en aangevraagd dan in april 2011. Dat staat in cijfers van de barometer over hypothecair krediet van Febelfin.

De beroepsfederatie van de financiële sector schrijft deze daling grotendeels toe aan het schrappen van een aantal overheidsstimulansen voor energiebesparende investeringen.

“Het wegvallen van deze steun vertaalt zich in een sterk verminderde vraag naar renovatiekredieten”, zegt de woordvoerder van Febelfin Pamela Renders. “Vooral tegen het einde van 2011, toen duidelijk was dat deze steun zou verdwijnen, was er een zeer sterke vraag naar renovatiekredieten. 2011 werd een topjaar voor hypothecaire kredieten. Nu keert de vastgoedmark terug naar het normale niveau van 2010. De evolutie lijkt ons dus geen gevolg van de crisis. Er is geen reden om alarm te slaan.”

De daling van de onderliggende bedragen was minder sterk. Voor de afgesloten hypothecaire kredieten daalde het onderliggende bedrag met 15% tussen april 2011 en april 2012. Voor de kredietaanvragen was de daling bijna 14%. (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content