Daling hypothecaire kredieten in februari

© Thinkstock

In februari 2012 werden 26 procent minder hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten dan in februari vorig jaar. In bedrag is er voor dezelfde maand een daling met meer dan 16 procent ten opzichte van februari 2011.

Dat blijkt uit de hypothecaire kredietbarometer, zo meldt Febelfin. Volgens de Belgische federatie van de financiële sector laat het wegvallen op 31 december 2011 van de energiebesparende steunmaatregelen zich ook in februari nog voelen.

Sterke daling

In januari 2012 werd al een daling van 32,45 procent verstrekte kredieten opgetekend tegenover januari vorig jaar. Het verstrekte bedrag daalde toen met 24,75 procent. Ook het aantal aangevraagde hypothecaire kredieten daalde in februari. Er werden vorige maand 22,96 procent minder aanvragen voor een hypothecair krediet ingediend dan in februari 2011. In bedrag was de daling minder sterk: -9,04 procent ten opzichte van februari 2011.

Wegvallen groene lening

Ook de confederatie Bouw meent dat de belangrijkste reden voor de daling in februari het wegvallen van de groene lening is. “Een groot aantal mensen heeft zich eind 2011 nog gehaast om zo’n lening af te sluiten en het directe effect daarvan merken we dit jaar. Vorig jaar werden ook veel kredieten in twee gesplitst om het fiscaal voordeel van een woonkrediet en een groene lening te cumuleren”, aldus de Confederatie Bouw. “Daarnaast heerst er algemene onzekerheid bij kandidaat-bouwers en -verbouwers over de toekomst van de fiscale voordelen bij een bouwproject. De algemene conjunctuur en de berichten daaromtrent boezemen ook weinig vertrouwen in.”

De Confederatie voorziet dat de gevolgen nog een het hele jaar voelbaar zullen zijn en benadrukt dat bouwen en verbouwen nog steeds een zeer goede investering blijft. “De rente is immers nog altijd historisch laag en de banken bieden langere aflossingsperiodes aan”, aldus de Confederatie Bouw. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content