Brussel voert liever geen al te Vlaams vastgoedbeleid

© belga

Brussel bekijkt zijn vastgoedbeleid liever niet door een al te Vlaamse bril, blijkt uit verhalen van vastgoedpromotoren die op te tekenen vielen op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes.

Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels bevestigt dat ze gelijkaardige geluiden hoort.

Zo zag een vastgoedpromotor een studentencomplex geblokkeerd door de Brusselse administratie. “Ik kreeg te horen dat de nabijheid van een Vlaamse onderwijsinstelling de wijk zou vervlaamsen, en dat kon niet”, vertelt hij. “Uiteraard kan je zoiets moeilijk hard maken, want anders kon je linea recta naar de Raad van State stappen.”

Minister Grouwels was ook op Mipim aanwezig en reageert: “Het ligt in de lijn van andere dossiers, zoals de weigering van de stad Brussel aan Vlerick Management School om een campus in het beursgebouw uit te bouwen. Een trieste zaak.”

Andere promotoren klagen dan weer dat de uitbouw van ietwat luxueuzere appartementen een paar keer werd tegengehouden, omdat de PS liever sociale woningen wil. “Collega’s zouden moeten beseffen dat het aantrekken van kapitaalkrachtige bewoners, ook uit Vlaanderen, belastingen opbrengt”, zegt Grouwels. “Daarmee kan de stad dan een beter sociaal beleid voeren.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content