Bouwsector noteert terugval met 3,4 procent

© belga

De bouwsector in ons land noteert in 2009 een terugval van de activiteit met 3,4 procent, en doet het daarmee naar eigen zeggen beter dan de privésector in het algemeen. Dat heeft Confederatie Bouw dinsdag bekendgemaakt bij de voorstelling van haar jaarverslag 2009-2010.

In 2009 was het de gebouwensector die het meest onder de crisis te lijden had. Bij de nieuwbouwwoningen daalde het aantal vergunningen met 13 procent en met 7 procent bij de niet residentiële nieuwbouw. Confederatie Bouw verwacht dat ook 2010 een moeilijk jaar wordt voor die sector.

De sector van de burgerlijke bouwkunde (infrastructuurwerken) heeft het in 2009 dan weer bijzonder goed gedaan, dankzij een toename van de overheidsinvesteringen met 11,6 procent. In 2010 moet het groeicijfer zelfs boven de 5 procent liggen, en zou de terugval van de nieuwbouw bovendien kunnen worden gecompenseerd door een nog betere prestatie van de renovatiesector. Voor de volledige sector verwacht Confederatie Bouw in 2010 een terugval met 2 tot 3 procent.

De sectororganisatie wijst er de politieke partijen in een memorandum op dat de prioriteit erin bestaat om “investeringen in de bouw te ondersteunen opdat de sector vanaf 2011 opnieuw duurzaam zou kunnen groeien”. Confederatie Bouw hekelt ook een rapport van de OESO, de organisatie van de meest welvarende landen, die ons land suggereert om het gewicht van de vastgoedfiscaliteit te verhogen. In dat rapport geldt namelijk de aanbeveling om te snoeien in de aftrekmogelijkheden bij hypothecaire leningen, de verlaagde btw-tarieven af te schaffen en de kadastrale inkomens en onroerende voorheffing te verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content