Besix bouwt stuwdam in Kameroen

© belga

Het Belgische bouwbedrijf Besix heeft een contract binnengehaald om in Kameroen een stuwdam te bouwen.

De dam, die ook een waterkrachtcentrale herbergt, komt op de rivier Sanaga, zowat 65 kilometer ten noordoosten van de Kameroense hoofdstad Yaoundé, meldt Besix maandag.

Besix zal de 2 kilometer lange en 14 meter hoge stuwdam van Nachtigal ontwerpen en bouwen, net als een aanvoerkanaal van 3 kilometer voor de waterkrachtcentrale. Het neemt ook de civieltechnische werken voor de centrale voor zijn rekening, inclusief zeven turbines van elk 60 MW. De werkzaamheden, die nog dit jaar moeten beginnen, zullen bijna vijf jaar duren.

Dankzij het project moet er meer groene stroom beschikbaar worden in het West-Afrikaanse land. De stuwdam zal de productiecapaciteit van elektriciteit met 30 procent verhogen.

Besix werkt samen met het Franse NGE en het Marokkaanse SGTM. De opdrachtgever is het projectbedrijf NHPC, met als aandeelhouders het Franse bedrijf EDF International, de staat Kameroen en de investeringsmaatschappij International Finance Corporation (een zustermaatschappij van de Wereldbank). De Wereldbank schat het kostenplaatje van het volledige project op bijna 1,2 miljard euro.

Partner Content