Berchem X wordt kantoorcomplex

Het postsorteercentrum Berchem X wordt een kantoorcomplex van 75.000 vierkante meter.

Projectontwikkelaar Iret Development verwierf in 2007 het oude postsorteercentrum, strategisch gelegen tussen de Ring en De Singel en op een boogscheut van het station Antwerpen-Berchem.

Even circuleerden er plannen om een groot congrescentrum te bouwen of een nieuw provinciehuis, maar begin 2011 liet Werner Joris, manager bij IRET, in Trends optekenen dat de focus van de herontwikkeling zou liggen op kantoren met ondersteunende retail- en horeca-activiteiten. Het oude sorteercentrum wordt volledig afgebroken en in de plaats komt een kantoorcomplex van 75.000 vierkante meter. X-Antwerpen, zoals het project werd gedoopt, zal daarnaast ook plaats bieden aan enkele winkels, eet- en ontspanningsgelegenheden, een crèche en andere aanvullende diensten. Iret wil de eerste fase opleveren tegen 2014.

Het ontwerp van het terrein, in totaal 3,6 hectare, is van architect Stéphane Beel. Langs de kant van de Ring komen zes gebouwen die samen een monolithisch geheel vormen. Een groot binnenplein maakt de overgang naar de gebouwen aan de kant van de Singel, waar het masterplan zich opent naar de stad. Voor de realisering doet Iret een beroep op het bureau Jaspers-Eyers Architects.

Werner Joris vertrouwt erop dat het project ondanks de moeilijke kantoormarkt beantwoordt aan een reële nood. “75.000 vierkante meter is inderdaad ambitieus, maar het is een gefaseerd project. Er is behoorlijk wat leegstand in Antwerpen, maar er is ook een tekort aan grote kantooroppervlakten, in een duurzaam gebouw op goedbereikbare locaties.” IRET mikt met X-Antwerpen in eerste instantie op grote kantoorgebruikers genre Electrabel en de federale politie. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content