Belgen lenen meer voor aankoop woning: ‘9 op de 10 kiezen voor vaste rentevoet’

© istock

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de Belgen weer meer gaan lenen voor de aankoop of bouw van een woning. Tegelijk hechten ze veel belang aan de terugbetalingscapaciteit van hun lening.

In het tweede kwartaal van 2016 zijn in België ruim 70.000 hypothecaire kredieten afgesloten voor een totaalbedrag van 7,7 miljard euro (exclusief externe herfinancieringen).

In vergelijking met een jaar geleden werd in het tweede kwartaal een stijging van het aantal verstrekte kredieten met 8,6 procent geregistreerd. Het geleende bedrag ligt ruim 16 procent hoger. Het gaat om het hoogste verstrekte kredietbedrag in een tweede kwartaal sinds ten minste tien jaar, gestuwd door de lage rentevoeten. Opvallend is dat de Belg steeds meer leent voor de aankoop en bouw van een woning. Dat meldt bankenfederatie Febelfin op basis van Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het gemiddelde bedrag voor de aankoop van een woning is in de loop van het tweede kwartaal gestegen tot 147.211 euro. Het gemiddelde bedrag van een bouwkrediet bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 154.008 euroHet gemiddelde bedrag dat ontleend wordt voor de renovatie is wel gedaald naar 41.101 euro.

Febelfin benadrukt dat de kredietgevers veel belang blijven hechten aan de terugbetalingscapaciteit. “Vanuit dat oogpunt kiezen negen op de tien kredietnemers o.a. voor een vaste rentevoet, en aldus voor de nodige zekerheid wat het bedrag van de terugbetaling betreft”, luidt het.

In het tweede kwartaal van 2016 kozen meer dan 9 op de 10 kredietnemers voor een vaste rentevoet of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar. 8 procent van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar. Een kleine minderheid(1,3 procent) koos niettemin voor een jaarlijks veranderlijke rentevoet.

Het aantal externe herfinancieringen kwam door de lage rentevoeten in het tweede kwartaal uit op bijna 16.000. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er bijna 25.000, in het tweede kwartaal van 2014 bijna 4.000. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content