Appartementen aan Vlaamse opmars bezig

© iStock

De appartementen winnen aan populariteit bij de Vlaming. Een huis met een tuin is niet langer de standaard.

In de eerste vijf maanden van dit jaar was 60 procent van alle bouwvergunningen bestemd voor appartementen. Dat percentage ligt aanzienlijk veel hoger dan twintig jaar geleden. Toen gebruikten 65 procent van de Vlamingen een bouwvergunning om hun droomhuis te bouwen.

De ommekeer kwam er in 2009, toen de economische crisis toesloeg. Het aantal bouwvergunningen voor een woning daalde toen tot hetzelfde niveau als het aantal bouwvergunningen voor appartementen. Dat schrijft De Tijd.

Jongeren die de drukte willen opzoeken, tweeverdieners die de files willen vermijden of babyboomers die niet langer behoefte hebben aan een riante woning kiezen almaar vaker voor een appartement in het centrum van een stad.

Het prijskaartje

Ook de kosten die komen kijken bij de bouw van een nieuwe woning schrikken veel Vlamingen af. Zo zijn nieuwbouwprijzen de afgelopen jaren sterk toegenomen, terwijl het loon van de Vlaming nauwelijks is gestegen.

Volgens Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw, is het prijskaartje van een nieuwbouwwoning de afgelopen jaren door de strengere regels aangedikt met 20.000 euro.

Die prijsstijging is dit jaar sterk voelbaar op de bouwmarkt. Het aantal bouwergunningen voor nieuwe huizen in de eerste vijf maanden van dit jaar ligt 17 procent lager dan het gemiddelde in de eerste vijf maanden van de periode 2008-2014. Bij appartementen bleef de daling beperkt tot 3 procent.

Een andere trend die dit jaar de kop opsteekt: de Vlaming kiest almaar vaker voor kleinere ruimtes. In de jaren tachtig was een appartement van ongeveer 125 vierkante meter de standaard. Sinds 2009 bedraagt de gemiddelde oppervlakte van een appartement 65 vierkante meter. Een huis is vandaag gemiddeld 140 vierkante meter groot. De strengere normen en dure grondprijzen spelen een almaar grotere rol bij de woonkeuze. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content