Amper helft van potentieel rechthebbenden vraagt huurpremie aan

© BELGA

Van de meer dan 32.000 mensen die een aanvraagformulier kregen voor een huurpremie, vroeg ongeveer de helft (17.290) deze premie ook aan.

Iets meer dan 13.000 mensen kregen ook effectief de premie toegewezen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). “Het grote verschil tussen het aantal potentieel rechthebbenden en het aantal aangevraagde en toegekende premies doet vermoeden dat de doelgroep niet goed genoeg wordt bereikt,” aldus Van Volcem.

Vlaamse huurpremie

Gezinnen met een heel laag inkomen die al vier jaar of langer wachten op een sociale woning en in een private huurwoning wonen, kunnen in aanmerking komen voor de Vlaamse huurpremie. Het bedrag dat men krijgt, is een derde van de huurprijs van de woning, tot een maximum van 120 euro. Daarbij komt nog 20 euro extra per persoon ten laste. In steden liggen deze bedragen iets hoger.

Sinds de invoering van de huurpremie in 2012 kregen 32.382 potentieel rechthebbenden een aanvraagformulier in de bus. 17.290 formulieren werden teruggestuurd. In 13.171 dossiers werd de huurpremie ook effectief toegekend. “In de meeste gevallen wordt de aangevraagde premie dus ook toegekend. Maar het probleem is vooral dat te weinig mensen die er recht op hebben, de premie ook aanvragen,” zegt Van Volcem.

Ze vraagt daarom aan de minister om dit opvallende verschil tussen rechthebbenden en aanvragen verder te onderzoeken en indien nodig bijkomende inspanningen te leveren om de zwaksten op de huurmarkt beter te bereiken. “Wellicht kan de administratieve procedure ook een pak eenvoudiger,” besluit Van Volcem. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content