Aantal Belgen dat een huis in Spanje koopt verdubbeld in drie jaar

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Belgen trekken massaal naar de Spaanse vastgoedmarkt. De afgelopen drie jaar is het aantal landgenoten dat een tweede verblijf in het zuiderse land koopt verdubbeld. Dat blijkt uit de officiële statistieken van de Spaanse registratiekantoren.

De Belg laat zich niet afschrikken door de stijgende woningprijzen in Spanje. Terwijl die het voorbije half jaar met gemiddeld 5,1 procent zijn gestegen, is het aantal Belgische huiseigenaars in Spanje met 3,3 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De 1539 Belgen die zich dit jaar al in een Spaans vastgoedavontuur hebben gestort, hebben gemiddeld 225.000 euro betaald voor een vakantiewoning. Vorig jaar, toen 1489 landgenoten zich een Spaanse woning hebben aangeschaft, lag het prijskaartje nog op 170.000 euro.

Marleen De Vlijt, de CEO van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, verwacht dat het aantal Belgen dat een Spaanse casa koopt tegen het eind van het jaar met 7 procent zal toenemen ten opzichte van 2014.

Levenskwaliteit kopen

Het merendeel van de Belgen zoekt bovendien geen rendement op de Spaanse vastgoedmarkt. Uit een recente enquête van de vastgoedmakelaar bij 420 Belgen blijkt dat twee op de drie een woning in Spanje koopt om er zelf van te genieten. Niet zozeer in de zomer, maar wel in het najaar als in België de eerste herfstbladeren beginnen te vallen.

Ruimt 85 procent trekt dan naar het warme zuiden. Meestal voor twee maanden of langer. “Ze willen vooral een stuk levenskwaliteit kopen”, zegt De Vlijt. “De kinderen en de kleinkinderen sparen op die manier heel wat vakantiekosten uit, én het biedt vooral de gelegenheid om even bij elkaar te zijn en tijd voor elkaar te maken.”

Daarnaast stelt 80 procent van de Belgische eigenaars zijn stek meermaals en kosteloos ter beschikking van vrienden en familie. Slechts één op de drie Belgen betreedt de verhuurmarkt.

Enkel de Fransen, de Britten en de Duitsers zijn meer verlekkerd op de Spaanse vastgoedmarkt. “Madrid, Barcelona, Alicante (Costa Blanca) en Malaga (Costa del Sol) zijn de populairste regio’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content