7500 euro voor afbraak en heropbouw woning

© (Bombaert) iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Wanneer u een pand afbreekt en op diezelfde plaats een nieuwe woning bouwt, komt u in aanmerking voor een sloop- en heropbouwkorting van 7500 euro. Vlaanderen trekt daarvoor 15 miljoen euro uit in 2019.

Wie een bestaand huis of appartement koopt, betaalt registratiebelastingen op de aankoopsom. Sinds 1 juni 2018 bedragen die voor de enige gezinswoning nog maar 7 procent. Voor bijvoorbeeld een tweede verblijf betaalt u 10 procent. Koopt u een nieuwe woning, dan dient u 21 procent btw op te hoesten. Maar in 32 Belgische steden en gemeenten – waarvan 13 Vlaamse – genieten particulieren een gunsttarief van 6 procent wanneer ze een pand afbreken en op diezelfde plaats een nieuwe woning bouwen.

Het verlaagde btw-tarief geldt op het hele grondgebied van deze Vlaamse centrumsteden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Wie daarbuiten een woning sloopt en heropbouwt, betaalt dus nog altijd 21 procent btw. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) pleitte al meermaals om de fiscale stimulans door te trekken naar heel Vlaanderen, maar werd gefnuikt door de strikte Europese regelgeving.

Btw-korting voor iedereen

Daarom introduceerde Tommelein op eigen initiatief een btw-korting van 7500 euro. Die geldt voor wie een woning afbreekt en heropbouwt, maar geen recht heeft op het 6 procenttarief. De korting is voor alle vergunde projecten in het hele Vlaamse Gewest, uitgezonderd de dertien centrumsteden met het gunstige btw-regime. Die nieuwe maatregel, waarvoor Vlaanderen volgend jaar 15 miljoen euro uittrekt, moet particulieren belonen die een oud pand vervangen door een energie-efficiënte en comfortabele nieuwbouw.

Alle projecten met vergunningen die worden aangevraagd vanaf 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019 komen in aanmerking voor de btw-korting. De datum waarop de effectieve stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw wordt afgeleverd, speelt geen rol. Het is het Vlaamse Energieagentschap (VEA) dat uw dossier behandelt en de uitbetaling van de premie voor haar rekening neemt. Ze controleert ook of de afbraak en de heropbouw wel effectief worden uitgevoerd.

Ook 6 procent bij renovatie

Goed om weten: het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor de renovatie van bestaande privéwoningen van minstens 10 jaar oud blijft bestaan in het hele land. Maar dat renovatietarief geldt niet voor wie een pand volledig sloopt en opnieuw opbouwt. De oppervlakte van het overblijvende oude gedeelte moet groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte na de renovatie. Bovendien dient het gebouw na de uitvoering van de werken hoofdzakelijk op de oude dragende muren te steunen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content