6 procent btw alleen voor renovatiewerken aan woningen ouder dan 10 jaar

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie vanaf 1 januari 2016 renovatiewerken wil uitvoeren aan een woning die jonger is dan 10 jaar, zal 21 procent belastingen moeten betalen. Enkel wie dit jaar nog een contract heeft afgesloten zal een beroep kunnen doen op het verlaagde tarief van 6 procent.

De bouwsector is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is over de maatregel. “Dit zal een beetje geruststelling brengen bij de bouwbedrijven, architecten en particulieren die reeds verbouwingswerken afgesproken hebben, maar waarbij de uitvoering loopt tot in 2016 of waarbij de werken zelfs pas opstarten in 2016. Zij zullen, als ze aan alle verplichtingen voldoen, het 6%-tarief op hun lopende renovatiewerken aan woningen die dit jaar minstens 5 jaar oud zijn, kunnen ‘vastklikken’ tot uiterlijk eind 2017”, zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Administratieve last

Al is er ook een keerzijde aan de medaille, klinkt het in een persbericht. Volgens de Bouwunie en NAV rust er tijdens de overgangsperiode een zware administratieve last op de schouders van de bouwondernemers en architecten. Zij moeten ten laatste tegen eind deze maand administratief alles in orde krijgen, zodat het verlaagde btw-tarief nog aangerekend kan worden. Indien dat niet lukt, is de het nieuwe belastingtarief meteen van toepassing. Dat geldt ook voor bestaande en lopende werken.

De bouwsector pleit voor een langere overgangsperiode en een vereenvoudiging van de administratieve verplichtingen.Volgens Kati Lamens, voorzitter van het NAV is dat de enige manier om te voorkomen dat de kmo-aannemers, zelfstandige aannemers in de bouw en architecten voor een quasi onmogelijke opdracht komen te staan.

“Bovendien werken de bouwaannemers en zaakvoerders van kmo-bouwbedrijven vaak zelf nog mee op hun werven. Als zij hun klanten het 6%-tarief nog willen gunnen, moeten zij bij wijze van spreken alles laten vallen en vanaf nu tot eind dit jaar zich uitsluitend bezighouden met het afschuimen van administraties of notarissen om een vaste datum te creëren”, vult Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie aan.

“Een melding via elektronische weg en het ter beschikking houden van de bewijsstukken voor eventuele controle achteraf, zou een modernere en efficiëntere procedure zijn”, luidt het voorstel van Bouwunie en NAV. Daarnaast vragen ze om de deadline met minstens een maand te verlengen, tot eind eind januari 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content