4 manieren om het huis van je overleden ouders in te kopen

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Ook als je niet tot een akkoord komt met je mede-erfgenamen bestaan er methodes om het huis of appartement van je overleden ouders in te kopen. Je kan desnoods nog altijd bieden bij een openbare verkoop.

Je ouders zijn eigenaar van een huis of appartement dat je bevalt. Je wil het inkopen om er zelf in te gaan wonen, om het als buitenverblijf te gebruiken of om het te verhuren. Er bestaan dan verschillende manieren om je doel te bereiken.

Sluit een akkoord

Je kan vooreerst een regeling proberen treffen met je mede-erfgenamen. Je kan een bod doen op de woning of het appartement. Raak je het niet dadelijk eens over een koopprijs, dan kan je de woning of het appartement samen laat schatten door een expert.

Spreek op voorhand af dat je het bedrag dat hij weerhoudt uiteindelijk als prijs betaalt. Bij je bod kan je er rekening mee houden dat je als mede-eigenaar enkel een delingsrecht betaalt. Dat ligt heel wat lager dan de registratierechten die je normaal bij een aankoop moet betalen.

Verdeling in natura

Hadden je ouders meerdere onroerende goederen en kunnen die in evenwaardige kavels worden verdeeld, dan kan je de verdeling in natura vragen. Je kan vragen dat elk van de erfgenamen één of meer onroerende goederen krijgt toebedeeld.

4 manieren om het huis van je overleden ouders in te kopen

Hou er rekening mee dat als ook andere erfgenamen geïnteresseerd zijn in het huis of appartement dat jij wil en er geen akkoord is over de verdeling van de kavels, deze bij lottrekking kan gebeuren. Je riskeert dan dat je uiteindelijk een ander onroerend goed ontvangt dan datgene dat je wilde.

Toewijzing

In een beperkt aantal gevallen kan je ook eisen dat het huis of appartement je wordt toebedeeld tegen een schattingsprijs. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kleine nalatenschappen of als het gaat om een landbouwbedrijf dat je ouders hadden. Je moet dan wel een aantal strikte voorwaarden naleven.

Openbare verkoop

Wordt het onroerend goed openbaar verkocht dan kan je het op die verkoop nog altijd inkopen. Niets verbiedt je om als erfgenaam mee te bieden.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content