3 tips om meer huur te vragen na een renovatie

Renovatie © Istock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je nieuwe ramen of een nieuwe keuken plaatst in een woning die je verhuurt, mag je aan je huurder niet zomaar een hogere huurprijs vragen. We geven je drie tips om dit toch te kunnen doen.

Vraag het tijdig

Je kan als verhuurder slechts op bepaalde momenten aan je huurder een verhoging van de huur vragen. Je kan dat alleen doen tussen de negende en de zesde maand voor het eindigen van een driejaarlijkse huurperiode.

Is je huurder akkoord met de aanpassing, maak dan een schriftelijk addendum op aan de huurovereenkomst. Beschrijf daarin de werken die je deed.

3 tips om meer huur te vragen na een renovatie

De werken die je deed mogen er geen zijn die uitgevoerd werden om de woning in overeenstemming te brengen met de minimale vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Voor zo’n werken kan je immers nooit een herziening van de huurprijs vragen.

Stap naar de rechter

Is je huurder niet akkoord met een aanpassing van de huurprijs, dan kan je naar de rechter stappen. Opdat de rechter je vordering zou inwilligen, is vereist dat de huurwaarde van de woning of het appartement door de werken met minstens 10% is gestegen.

Je kan enkel naar de rechter stappen tussen de zesde en de derde maand voor het verstrijken van een driejarige periode. Neem om je dossier voor de rechtbank op te bouwen foto’s van de toestand voor en na de werken. Hou tevens bestekken en facturen bij van de werken die je deed.

Plan de werken

Sluit je buiten die periode een akkoord met je huurder af dat die meer zal betalen, dan is dat niet geldig. Je huurder kan dan van de ene dag op de andere beslissen de hogere huurprijs niet meer te betalen.

Bovendien kan je huurder de ten onrechte te veel betaalde huur van je terugvragen. Je kan de werken natuurlijk wel plannen zodat deze een negental maanden voor het einde van een driejaarlijkse periode eindigen. Je kan dan dadelijk na de werken een aanpassing van de huur vragen. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content