3 manieren om je wettelijke samenwoonst te beëindigen

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Om als wettelijk samenwoner je relatie te beëindigen moet je niet uit de echt scheiden. Het volstaat dat je een eenvoudige verklaring aflegt op de gemeente.

Samen naar de gemeente

Wettelijke samenwoners kunnen gemakkelijk een einde maken aan hun relatie. Het volstaat dat je samen met je partner een schriftelijke verklaring ondertekent voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Woon je beiden in een verschillende gemeente, dan kan je kiezen naar welk van beide gemeentehuizen je gaat.

Op de meeste gemeenten zijn er modelverklaringen ter beschikking die je kan invullen en ondertekenen. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt vervolgens in het bevolkingsregister melding van de beëindiging van de samenwoning.

Of alleen

Wil je ex-partner niet met je meegaan, dan kan je ook alleen naar de gemeente stappen en daar een verklaring van beëindiging ondertekenen. In dat geval brengt de ambtenaar van de burgerlijke stand je partner daarvan op de hoogte door een deurwaarder bij hem of haar langs te sturen. Je moet dan wel de kosten van deze gerechtsdeurwaarder betalen.

Huwen of overlijden

De wettelijke samenwoning neemt ook een einde als één van de samenwoners in het huwelijk treedt (eventueel zelfs met iemand anders) of als één van hen overlijdt.

Nog dit. Het is niet omdat een samenwoning officieel beëindigd is, dat daarmee alle problemen van de baan zijn. Het kan gebeuren dat de goederen nog moeten worden verdeeld of dat een regeling moet worden getroffen voor de kinderen. Komt men daar onderling niet uit, dan eindigt de zaak vaak voor de rechtbank.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content