Weer optimisme op de beurs
Na opnieuw een woelig weekbegin zagen aandelenbeleggers in Europa het weer helemaal zitten, vooral dankzij de intentie van de ECB om de stimulus op te trekken.
Dat wettigt de hoop dat er weldra een verhoging komt van het maandelijks bedrag aan obligaties dat wordt opgekocht. ECB-voorzitter Draghi zag immers vooral neerwaarts risico voor de groei en de inflatie in de eurozone de komende maanden. De Eurostoxx50-index klom bijna 3 procent, terwijl de Bel-20-index het met zowat de helft moest doen (+1,4%).
UCB (+2,4%) was net als gisteren een van de grootste uitblinkers in de Bel-20. Gisteren was er positief nieuws uit de pijplijn. Vandaag blijkt er opnieuw een verkoopovereenkomst te zijn voor Kremers Urban, de Amerikaanse generische activiteiten van UCB, die niet meer als strategisch worden beschouwd. Vorig jaar sprong nog een verkoop te elfder ure af, maar nu lijkt de deal met een verkoopprijs van 1,23 miljard dollar wel te zullen doorgaan.
Atenor Group (+2,4%) kreeg een positieve reactie op de halfjaarcijfers. De vastgoedontwikkelaar met projecten in België, Luxemburg, Hongarije en Roemenië kon de verwachtingen voor het volledige boekjaar lichtjes opkrikken tot “minstens hetzelfde resultaat als vorig jaar”. Dat wekt de verwachting dat de dividenduitkering over het boekjaar 2015 kan worden verhoogd. Vooral in Boedapest en Boekarest blijken de vastgoedmarkten een hernieuwde dynamiek te vertonen.
Bij MDxHealth (+4,4%) was het ‘Couckenbak’. Het bericht dat Marc Coucke een belang van 3,3 procent heeft genomen bij het diagnosticabedrijf, gespecialiseerd in het testen en opsporen van kanker, zorgde voor de nodige kooplust. Het nieuws komt pas enkele dagen nadat was gebleken dat Coucke ook weer meer dan 3 procent van de Fagron-aandelen in bezit heeft.
Ook bij Nyrstar (+4,9%) en Barco (+1,6%) werd positief gereageerd op wijzigingen in het aandeelhouderschap. Hier hebben telkens de referentieaandeelhouders hun participatie verhoogd. Bij de grondstoffenspeler blijkt grondstoffenhandelaar Trafigura zijn belang van 15 naar 20 procent te hebben opgetrokken. Bij het West-Vlaamse technologiebedrijf heeft Van de Wiele de participatie tot boven 13 procent getild.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier