Waar is Franse bijdrage aan verliezen Gemeentelijke Holding?
De Belgische regeringen hebben er niet aan gedacht (of het niet aangedurfd) om de Franse regering te laten delen in de verliezen als gevolg van de vereffening van de Gemeentelijke Holding.
Dit weekend zou er een akkoord bereikt zijn tussen de gewesten en de federale regering over de verdeling van de verliezen van de Gemeentelijke Holding. De gewesten nemen een verlies van 570 miljoen euro, waarvan Vlaanderen 265 miljoen euro op zich neemt, de federale regering 132,5 miljoen euro. Schuldeisers Dexia Bank België en Ethias nemen een verlies van respectievelijk 101,5 miljoen euro en 31 miljoen euro op zich.
Dexia leende eind 2008 1,2 miljard euro aan de Gemeentelijke Holding voor de herkapitalisering van Dexia, dat door het uitbreken van de financiële crisis in nauwe schoentjes was geraakt. Via deze transactie werd Dexia meteen de grootste schuldeiser van zijn grootste aandeelhouder (de Holding). De totale uitstaande schuld van de Gemeentelijke Holding bedraagt immers 1,6 miljard euro.
Dit op zich druist al in tegen alle regels van goed beleid (corporate governance): aandeelhouders (en bestuurders) die schulden hebben bij het management zullen als makke lammetjes dit management volgen.
Een groter probleem is dat het Dexia Bank België was die de 1,2 miljard euro leende aan de Holding, waardoor vandaag Dexia Bank België (en niet Dexia Groep) tegen een verlies aankijkt op de lening.
In ruil krijgt Dexia Bank België alle aandelen van de Gemeentelijke Holding, die deze in pand had gegeven voor de lening, waardoor Dexia Bank België meteen de grootste aandeelhouder van zijn voormalige moeder wordt. Dit pakket aandelen is aan de huidige koers echter maar 170 miljoen euro waard, een aalmoes in vergelijking met de geleende 1,2 miljard euro.
Aangezien Dexia Bank België nu bezit is van de Belgische Staat, zijn het uiteindelijk de belastingbetalers die opdraaien voor het verlies op deze lening. Ondanks het feit dat de lening werd gebruikt om de Frans-Belgische groep Dexia te redden in 2008, hebben de Belgische regeringen er niet aan gedacht (of het niet aangedurfd) om de Franse regering in de verliezen te laten delen.
Mathias Nuttin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier