VS-economie koelt af

© belga

De VS hebben een kwartaal met een matige economische groei achter de rug. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het bruto binnenlands product (bbp) in de VS nam van januari tot maart met 1,8 procent toe op jaarbasis. In het vierde kwartaal 2010 werd nog een toename met 3,1 procent genoteerd. Analisten gepolst door Bloomberg hielden rekening met een toename met 2 procent.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel is de matige groei te wijten aan “een sterke stijging van de import, een terugval van de gezinsuitgaven en forse bezuinigingen bij de overheid”. Gezinsuitgaven, goed voor 70 procent van de economie, stegen met 2,7 procent in het eerste kwartaal tegenover een toename met 4 procent in het laatste kwartaal 2010.

De kerninflatie, voedsel- energieprijzen niet meegerekend, klom het eerste kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis. Hogere olie- en voedselprijzen kunnen de prijzen van andere goederen en diensten doen stijgen.

Over het volledige jaar 2010 groeide de grootste economie ter wereld met 2,9 procent na een krimp van 2,6 procent in 2009.

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verklaarde woensdag in een toelichting bij het rentebesluit dat de groeiprognoses voor dit jaar neerwaarts worden bijgesteld. Intussen houdt de Fed wel vast aan de lage rente van 0 tot 0,25 procent en het stimulusprogramma, waarbij tegen eind juni 600 miljard dollar overheidsobligaties worden aangekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content