Vrouwen krijgen minder extralegale voordelen
De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft bestaan en wordt bovendien versterkt door een tweede kloof, die van de extralegale voordelen. Dat blijkt uit de Loonwijzer 2015 van Jobat.
De loonkloof op de Belgische arbeidsmarkt is nog lang niet ten grave gedragen. Vrouwen moeten niet enkel tevreden zijn met een lager loon dan hun mannelijke collega’s, maar krijgen ook de helft minder extralegale voordelen. Daardoor ontstaat de zogenaamde dubbele loonkloof. Dat schrijft De Standaard op basis van de Loonwijzer 2015 van de jobsite Jobat.be. De site verzamelde de gegevens van 27.000 werknemers in België.
Tweede kloof
Vrouwen moeten vooral het onderspit delven bij de toekenning van een bedrijfswagen met tankkaart, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, een onkostenvergoeding, een gsm of een laptop. Alleen bij de tussenkomst van de werkgever in de kostprijs van het openbaar vervoer scoren vrouwen beter.
Volgens de Loonwijzer zijn er twee oorzaken voor die tweede kloof. Allereerst bekleden meer mannen goed betaalde posities, zoals in management of finance. De ‘mannensectoren’, bijvoorbeeld chemie of consulting, zijn bovendien genereuzer met extralegale voordelen. In het onderwijs, een sector waar veel vrouwen actief zijn, worden minder extralegale voordelen toegekend.
Loonkloof blijft bestaan
Daarnaast blijft ook de loonkloof prominent aanwezig in ons land. Vrouwen verdienen in België gemiddeld 579 euro minder dan hun mannelijke collega’s. Terwijl de vrouwen tevreden moeten zijn met gemiddeld 2916 euro bruto per maand, gaan de mannen elke maand met 3495 euro aan de haal. Een positieve noot: uit de Vlaamse Regionale Indicatoren blijkt dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen sinds 1999 is gehalveerd.
Een laatste vaststelling van de Loonwijzer is dat de modale Belg 3201 euro bruto per maand verdient. Dat is 58 euro meer dan vorig jaar. Maar het loon ligt wel lager dan twee jaar geleden. Toen verdiende een loontrekkende 3251 euro per maand. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier