Vitor Constancio (ECB): ‘ECB is bereid begin volgend jaar staatsobligaties in te kopen’

Vitor Constancio (ECB) © belga

Vitor Constancio, vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank, zet de deur voor een ronde QE (kwantitatieve versoepeling) nog wat verder open.

Constancio zei woensdag tijdens een conferentie in Londen dat de ECB bereid is begin 2015 staatsobligaties in te kopen, als blijkt dat er agressievere stimuleringsmaatregelen nodig zijn om de economie van de eurozone aan te zwengelen.

In een toelichting weerlegde Constancio de kritiek als zou een inkoopprogramma van obligaties geen effect hebben binnen de eurozone, en de inspanningen van de nationale regeringen om hun economieën te hervormen ondermijnen.

“Tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zullen we beter in staat zijn te oordelen of de huidige maatregelen – met onder meer goedkope bankleningen, herverpakte kredieten en obligaties met onderpand – volstaan om de balans van de ECB met 1.000 miljard op te krikken,” aldus Constancio. “Is dat niet het geval, dan zullen we moeten overwegen of we andere activa aanschaffen, met inbegrip van staatsobligaties op de secundaire markt,” voegde hij eraan toe.

Volgens Ken Wattret, econoom bij BNP Paribas, is de ECB duidelijk de weg aan het vrijmaken om de kwantitatieve versoepeling (QE) te lanceren. QE is het instrument waarmee de centrale banken staatsobligaties inkopen om de economische motor op toerental te krijgen.

“Het is nu meer een kwestie van ‘wanneer’ in plaats van ‘of’ de ECB ‘al dan niet’ staatsobligaties inkoopt,” aldus Nick Matthews, econoom bij Nomura, in een reactie aan The Wall Street Journal. De centrale banken van de VS, het VK en Japan hebben eerder al uitvoerig gebruikgemaakt van QE.

De hint van Constancio komt er enkele dagen nadat ECB-voorzitter Draghi te kennen gaf bereid te zijn drastische maatregelen te nemen om de veel te lage ‘inflatie’ de hoogte in te stuwen, ‘by whatever means necessary’.

De inflatie in de eurozone klokte in oktober af op 0,4 procent, ver onder het streefdoel van – net geen – 2 procent dat de ECB als norm hanteert.

(WSJ/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content