Vijf apps voor het openbaar vervoer

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

In de aanloop naar de Week van de Mobiliteit testten wij vijf apps die u helpen zich overal makkelijk te verplaatsen met het openbaar vervoer.

Google Maps

Google Maps is voor velen de vertrouwde routeplanner. Zowel met de webversie als met de smartphone-app kunt u bij het bepalen van een traject het treinicoon gebruiken om de opties via het openbaar vervoer (trein, bus, metro en tram, eventueel gecombineerd met wandelen) te zien. In welke landen en steden die informatie beschikbaar is, leest u hier.

Via de opties kunt u bepaalde vervoersmiddelen uitsluiten, en ‘beste route’ wijzigen in ‘minder overstappen’, ‘minder lopen’ of ‘rolstoeltoegankelijk’. U kunt ook een gewenst vertrek- of aankomstuur instellen.

Moovit

Moovit verzamelt gegevens over het openbaar vervoer in meer dan 2500 grote steden in 82 landen. Alle details vindt u hier. Volgens de makers wordt iedere vijftien uur een extra stad aan de applicatie toegevoegd. Daarmee hebt u altijd de actuele tijdroosters of dienstregelingen bij de hand.

Moovit helpt u ook uw verplaatsingen te plannen: u ziet er de meest voordelige trajecten via de verschillende vormen van openbaar vervoer. Handig zijn de realtime aanwijzingen die u stap voor stap door een stad gidsen.

Op een kaartje ziet u waar u bent, hoelang u nog moet wachten, hoeveel haltes u moet passeren, enzovoort. Tijdens het wandelen vertelt Moovit u wanneer u precies zult aankomen aan een opstapplaats: zo kunt u uw resterende tijd nuttiger spenderen dan er te wachten. Heeft uw trein vertraging opgelopen of is een bus afgeschaft, dan wordt de route aangepast en omgeleid naar een alternatief vervoersmiddel. Het is mogelijk uw favoriete locaties en frequent gebruikte lijnen op te slaan in de app: daarvoor krijgt u dan meldingen bij incidenten.

MetrO

De MetrO-app ziet er nogal gedateerd uit, maar ook met deze tool maakt u tijdens een zakenreis of citytrip efficiënt gebruik van het openbaar vervoer. Hij toont u de kaarten en uurroosters voor meer dan 400 steden in ruim 50 landen over de hele wereld. Welke dat precies zijn, leest u hier. De applicatie berekent de kortste route tussen twee haltes en heeft ook een handige ‘back’-functie voor uw terugreis.

Rome2Rio

Rome2Rio zoekt naar geschikte vervoersmogelijkheden in en tussen ruim 160 landen. Hoeveel steden erin zijn opgenomen, is niet helemaal duidelijk, maar het leken er tijdens onze tests best veel te zijn. Er worden diverse (gecombineerde) mogelijkheden getoond: met de trein en de bus, maar ook via de ferry, het vliegtuig en eventueel de auto. Voor elke optie toont Rome2Rio een indicatie van de reistijd en de prijs. Wanneer u doorklikt op een van de opties, ziet u meteen alle details van het gekozen traject.

Mapnificent

Mapnificent heeft geen smartphone-app, maar we raden u toch aan eens naar de website te surfen. Daar kunt u op een kaartje aanduiden waar u precies bent, en de module berekent dan welke regio u van daaruit met het openbaar vervoer kunt bezoeken binnen een bepaalde tijdsduur. Details hoeft u evenwel niet te verwachten. Mapnificent is bruikbaar voor zo’n 115 (voornamelijk Europese en Noord-Amerikaanse) steden: een overzicht daarvan vindt u op de homepage.

Partner Content