Zo kan je je wagen als oldtimer goedkoop laten verzekeren

© ZaZa
Jan Roodhooft Advocaat

Door je wagen als oldtimer te laten verzekeren kan je heel wat besparen op je autoverzekering. Hou je dan wel strikt aan de voorwaarden qua gebruik van je voertuig.

Verzekeringen voor oldtimers zijn vaak heel wat goedkoper dan deze voor andere wagens. De verleiding kan dan ook groot zijn om voor een wagen, die qua leeftijd in aanmerking komt, zo’n verzekering af te sluiten. Je bent daar echter maar beter voorzichtig mee.

Voorwaarden

Je kan een oldtimerverzekering alleen afsluiten voor oldtimers. De auto moet minimaal 25 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. De ingebruikname is daarbij van belang en niet het bouwjaar van het voertuig.

Om een oldtimerverzekering te kunnen afsluiten mag je de wagen ook maar voor een beperkt aantal doeleinden gebruiken. Je mag hem bijvoorbeeld niet gebruiken voor je woon-werkverkeer. Hij mag ook niet gebruikt worden voor commercieel of voor professioneel gebruik. Hetzelfde geldt voor bezoldigd vervoer. Je verzekeraar kan ook eisen dat je wagen als oldtimer is ingeschreven en een O-plaat heeft.

De risico’s

Als je een ongeval hebt met de wagen, zal je verzekeraar kijken of de oldtimer wel als oldtimer werd gebruikt. Als je verzekeraar kan bewijzen dat dit niet gebeurde, kan hij de schade op jou verhalen. Hoeveel je verzekeraar dan van je kan terugvragen hangt af van de vraag of hij kan bewijzen dat je wetens en willens de voorwaarden van je verzekering niet naleefde.

Als je wetens en willens deze voorwaarden niet naleefde, kan je verzekeraar de ganse schade op jou verhalen. Is dat niet het geval dan moet je maximaal 250 euro aan je verzekeraar terugbetalen.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content