Welke verzekering moet je nemen als je bouwt of verbouwt?

© Sébastien Cruyt
Jan Roodhooft Advocaat

Neem bij het bouwen of verbouwen van een woning een ABR-verzekering. Op die manier vermijd je op te draaien voor de risico’s die met de werken gepaard gaan.

Bij bouw-of renovatiewerken kan er heel wat mis gaan. Zo kan er schade worden toegebracht aan de woning van je buren. Het kan ook gebeuren dat er op je werf bouwmaterialen of machines gestolen worden. Of de reeds uitgevoerde werken kunnen door extreme weersomstandigheden beschadigd raken.

Je kan je verzekeren.

Je woning- of familiale verzekering beschermt je niet tegen deze risico’s. Het is dan ook belangrijk hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Meer bepaald kan je een zogenaamde Algemene Bouwplaats Risico (ABR)-verzekering nemen om je tegen deze risico’s te beschermen. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een dergelijke verzekering aan.

Vergelijk tussen enkele verzekeraars

Informeer voor je zo’n verzekering afsluit bij een aantal verzekeraars naar de polis die zij aanbieden. Kijk na wat er precies allemaal gedekt is. Dit verschilt van maatschappij tot maatschappij. Ook de franchise kan verschillend zijn.

Hou er rekening mee dat de verzekering meestal niet tussenkomt als je een zelfbouwer bent. Je krijgt via de verzekering ook geen vergoeding voor werken die je aannemer slecht uitvoerde.

Wat kost het?

De kostprijs van zo’n verzekering hangt af van de maatschappij waar je mee in zee gaat, van de dekking die je krijgt en van het bedrag van de werken. Bouw je bijvoorbeeld een huis van 200.000 euro, reken dan op een kostprijs van zowat 750 à 1000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content