Welke verzekering biedt je kredietkaart op vakantie?

© Istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een kredietkaart is een handig hulpmiddel voor betalingen in het buitenland. Bovendien krijg je er soms nog extra verzekeringen bij. Beschermen die je ook op reis?

Kredietkaarten zoals Visa en MasterCard worden ook buiten onze landsgrenzen aanvaard. Voor betalingen in de hele eurozone gaann hier zelfs geen extra kosten mee gepaard (voor geldafnames is dat wél het geval). Daarnaast krijg je er soms nog een aantal verzekeringen bovenop. Welke dat precies zijn, hangt af van de bank en het kaarttype.

De gewone kredietkaarten van BNP Paribas Fortis (21,96 euro per jaar) en ING (18 euro) voorzien bijvoorbeeld in een reisongevallenverzekering, terwijl dat bij KBC (20 euro), Belfius (23,16 euro) en AXA (gratis) niet het geval is. Kies je echter voor een ‘gold’ kaart, dan krijg je er een extra’s bij. Maar ook die verschillen naargelang de bank:

Welke verzekering biedt je kredietkaart op vakantie?
© Spaargids.be

Voorwaarden verschillen

Weet wel dat de verzekeringen in principe alleen gelden voor goederen en diensten die je met de kredietkaart betaald hebt. Heb je je reis niet geboekt via die kaart, dan kan je er dus geen aanspraak op maken. Bovendien zijn de vergoedingen doorgaans begrensd en betaal je meestal een vrijstelling.

Ook goed om weten is dat elke bank eigen regels heeft op het vlak van uitsluitingen. De annulatieverzekering geldt bijvoorbeeld doorgaans voor alle leden van je gezin, maar de kans bestaat dat er een leeftijdsgrens gehanteerd wordt. Doe dus de moeite om vooraf de voorwaarden op te vragen en alle kleine lettertjes te lezen.

Partner Content