Welk ziekenfonds is op jouw lijf geschreven?

© BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

Een ziekenfonds kies je vaak uit familiegewoonte. Toch past de ene mutualiteit beter bij jou dan de andere. Hoe maak je de juiste keuze?

In België ben je wettelijk verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Deze instelling zorgt onder andere voor de terugbetaling van je medische kosten, en voorziet een uitkering bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval.

Zodra je een eigen inkomen ontvangt, als zelfstandige start of de leeftijd van 25 jaar bereikt, val je niet meer onder het ziekenfonds van je ouders. Je dient je dan in eigen naam aan te sluiten bij een mutualiteit. Je hebt de keuze tussen de christelijke, liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteit.

Werk je bij de spoorwegen, dan kan je terugvallen op het ziekenfonds van de NMBS. Daarnaast is er ook nog de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dat is de enige mutualiteit waar je geen lidgeld betaalt, maar je kan er enkel rekenen op de wettelijk voorziene terugbetalingen.

Aan jou de keuze

De andere mutualiteiten bieden heel wat aanvullende diensten en voordelen, in ruil voor een jaarlijks lidgeld. Het aanbod verschilt sterk naargelang het ziekenfonds en kan bijvoorbeeld betrekking hebben op orthodontie, brillen, sporten, reizen, enz.

Maar hoe weet je nu welk ziekenfonds voor jou geschikt is? Die keuze is heel persoonlijk. Goed om weten is dat je vrij bent om een mutualiteit te kiezen die nauw aansluit bij jouw behoeften. Je mag zelfs jaarlijks van instelling veranderen, bijvoorbeeld wanneer je persoonlijke of familiale situatie wijzigt.

De onafhankelijk website Ziekenfondsenvergelijken.be helpt je bij je keuze. Afhankelijk van je woonplaats en je profiel – bijvoorbeeld zelfstandige, jong gezin met kinderen of senior – krijg je een overzicht van de vaakst voorkomende kostenposten. Op basis daarvan wordt dan een vergelijking gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content