Wat gebeurt er met je hospitalisatieverzekering als je van werk verandert?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je van werk wijzigt kan je de hospitalisatieverzekering die je had bij je vorige werkgever individueel verderzetten. Heeft je nieuwe werkgever ook een collectieve hospitalisatieverzekering, dan kan je daar voor kiezen.

Heel wat werkgevers nemen in hun verloningspakket een hospitalisatieverzekering op. Als je van werk verandert, moet je vorige werkgever je verzekering natuurlijk niet verder betalen. Wat zijn dan je mogelijkheden?

Je nieuwe werkgever biedt een verzekering aan

Vooreerst kan het gebeuren dat ook je nieuwe werkgever een hospitalisatieverzekering voorziet. Ben je verplicht daarbij aan te sluiten, dan is er gewoonlijk geen wachttijd. Je bent dan direct verzekerd via deze verzekeraar.

Is de verzekering facultatief, dan is er vaak wel een wachttijd. Vraag aan je nieuwe werkgever of er een termijn is waarbinnen je bij de nieuwe verzekering moet aansluiten. Respecteer die ook.

Je zet individueel verder

Jij en je verzekerde gezinsleden kunnen de collectieve hospitalisatieverzekering van bij je vorige werkgever ook op individuele basis verder zetten zonder dat er een nieuwe vragenlijst moet worden ingevuld. Je moet al evenmin een nieuwe wachttijd naleven.

Bovendien kan de verzekeraar geen nieuwe uitsluitingen voorzien. Hiervoor is wel vereist dat je de laatste twee jaar onafgebroken verzekerd was.

Hou de termijn waarbinnen je de individuele voortzetting moet vragen goed in het oog. Je vroegere werkgever moet je van deze mogelijkheid en van de termijnen op de hoogte brengen.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content