Wat als het noodlot toeslaat voor je je brandverzekering hebt afgesloten?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een brand- of woningverzekering vergoedt schade in je woning die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld brand of storm. Maar wat als het noodlot toeslaat nog vóór je een polis voor je nieuwe woning hebt afgesloten?

Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje, en dus kan je maar beter goed verzekerd zijn. Met een brandverzekering bescherm je alvast je woning én de inhoud ervan. Hoewel zo’n verzekering in principe niet verplicht is, kan die je heel wat ellende besparen. Koop je dus een nieuwe woning, dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk een polis af te sluiten.

Maar wat als het noodlot toeslaat nog vóór de ondertekening van het verzekeringscontract? Denk bijvoorbeeld aan een storm die een gedeelte van het dak vernielt, of een lekkende waterleiding die een hele appartement blank zet. Moet je dan zelf opdraaien voor de schade?

Steeds drie maanden verzekerd

Goed om weten is dat de brandverzekering van de vorige eigenaar volgens de wet nog drie maanden blijft gelden na de datum waarop de notariële verkoopakte ondertekend werd. Een arrest van het Hof van Cassatie bevestigde dat dit ook het geval is wanneer hij zijn polis intussen al heeft opgezegd heeft. Kortom: als nieuwe eigenaar zit je sowieso een tijdje ‘safe’.

Toch is het aan te raden om zo snel mogelijk je eigen brandverzekering af te sluiten voor de bescherming van je nieuwe woning, liefst al na ondertekening van het compromis. Want dan ben je pas zeker dat alles – ook de inboedel – correct verzekerd is. Zodra de formaliteiten vervuld zijn, vervangt jouw verzekering die van de vorige eigenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content