Wanneer heb je recht op een groene premie voor je wagen?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Sinds 2016 kan je een premie krijgen voor een nieuwe volledig elektrische wagen of een nieuwe wagen op waterstof. Er gelden wel specifieke voorwaarden.

De zero-emissiepremie geldt voor nieuwe wagens en lichte bestelwagens die besteld zijn vanaf 1 januari 2016. Enkel voertuigen die volledig elektrisch aangedreven worden of rijden op waterstof komen in aanmerking. De wagen moet ingeschreven worden in het Vlaamse Gewest. Je moet hem ook minstens drie jaar behouden.

Hoeveel de premie bedraagt, is afhankelijk van de cataloguswaarde (inclusief btw, exclusief opties en zonder kortingen). Kost de auto minder dan 31.000 euro, dan heb je recht op 5.000 euro. Is de wagen duurder, dan daalt het bedrag tot 4.500 of 3.000 euro. Bij een cataloguswaarde vanaf 61.000 euro bedraagt de premie 2.500 euro.

Weet wel dat het maximumbedrag volgend jaar zakt tot maximaal 4.000 euro. In 2018 bedraagt de limiet 3.000 euro, en het jaar nadien heb je nog maar recht op hoogstens 2.000 euro. Vanaf 2020 is er in principe geen zero-emissiepremie meer.

Wie komt in aanmerking?

De premie is er alleen voor natuurlijke personen, en geldt dus niet voor leasing- of bedrijfswagens. Zelfstandigen kunnen ze genieten op voorwaarde dat het voertuig niet aangekocht wordt door hun vennootschap. Bij overdracht of inbreng van de wagen in een vennootschap binnen de drie jaar na eerste ingebruikname moet je de premie terugbetalen.

Om de zero-emissiepremie aan te vragen, dien je de bestelling van je auto te registreren via Energiesparen.be (www.energiesparen.be/ZEV/aanvraagprocedure). Dat moet uiterlijk één maand na de bestelling gebeuren. Voor de registratie heb je een ingescande versie van je bestelbon nodig in pdf-formaat.

Je krijgt dan een ontvangstbevestiging per e-mail, met daarin een link. Via die link moet je uiterlijk twaalf maanden na de bestelling en maximaal drie maanden na de ingebruikname een aantal bijkomende bewijsstukken leveren (factuur, betalingsbewijs en inschrijvingsbewijs van de wagen).

Matig succes

Tot nu toe werden er al 517 zero-emissiepremies aangevraagd voor elektrische wagens. Vooral de middenklasse (met een cataloguswaarde tussen 31.000 en 41.000 euro) scoort goed. Waterstofwagens zijn minder in trek: hiervoor werd tot nu toe nog geen enkele premie uitgereikt.

Partner Content