Waarom je best de rekeninguittreksels van januari controleert

© Belga

Heel wat mensen hebben een re­ke­ningverzekering zonder dat ze dat zelf weten. Kijk je rekeninguittreksels van januari na en stel jezelf de vraag of zo’n verzekering nuttig is.

Check de kosten

De rekeninguittreksels van januari zijn heel interessant om na te gaan welke kosten je bank je elk jaar aanrekent. Zo weet je wat je bankrekening, doorgaans met bijhorende debet- en kredietkaart, je werkelijk kost. Vergeet daarbij zeker niet de kleine letters te lezen. Zelfs als je voor een zogenaamd “forfaitair pakket” hebt gekozen, zal je merken dat de echte kosten vaak hoger liggen. Voor welke formule je ook kiest, voor bepaalde verrichtingen betaal je altijd extra.

Een (ongewilde) rekeningverzekering?

Controleer voor elke rekening of je al dan niet een rekeningverzekering hebt. Heel veel mensen hebben nog altijd zo’n re­ke­ningverzekering op meerdere rekeningen zonder dat ze dat zelf weten. Ge­woonlijk teken je daarvoor bij het ope­nen van je rekening en vanaf dan betaal je ieder jaar een premie voor die verzekering in januari. De premie die je betaalt, bedraagt slechts 4 à 5 euro per jaar. Die gaat automatisch van je rekening af, zodat het helemaal niet opvalt.

Beperkte uitkering, beperkte dekking

Er zijn verschillen van bank tot bank, maar ge­woon­lijk is de uitkering gelijk aan het saldo van de zicht­rekening op de dag vóór het overlijden. Bij de meeste banken is de uitkering wel minstens 1.250 euro en bovenaan afgetopt bijvoorbeeld op 25.000 euro per zichtrekening. Het grootste nadeel van dergelijke verzekeringen is dat er alleen uitbetaald wordt als je overlijdt door een ongeval. Bij overlijden door ziekte of ouderdom wordt er niets uitbetaald.

Annuleren of niet?

Door de lage premies lijken deze verzekeringen interessant, maar de dekking is wel heel beperkt (ongeval). In de praktijk zouden we ze daarom enkel aanraden voor rekeningen waar vaak een groot bedrag op staat, bijvoorbeeld een spaarrekening. Voor een zichtrekening daarentegen waar veel mee gewerkt wordt en waar doorgaans niet veel geld op staat, lijkt deze verzekering overbodig.

Een té discrete verzekering

Noteer alle rekeningen waarop je de verzekeringen toch houdt en zorg ervoor dat je erfgenamen dit gemakkelijk kunnen terugvinden. Het zou immers niet de eer­ste keer zijn dat bij een overlijden niemand de uitkering komt opvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content