Waarom als huurder een brandverzekering nemen?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

In België is een brandverzekering niet verplicht. Toch is het aan te raden om zo’n een polis af te sluiten. Zo bescherm je onder andere je inboedel.

1. Indekken huurdersaansprakelijkheid

Vanaf het moment dat je de sleutel in ontvangst neemt, gaat de verhuurder er van uit dat hij zijn woning in dezelfde staat terug krijgt. Ook als er een brand heeft uitgebroken. Als huurder word je aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade, tenzij je het tegendeel kan bewijzen.

Waarom als huurder een brandverzekering nemen?

Je kan bijvoorbeeld niet verantwoordelijk gesteld worden als er sprake is van overmacht zoals een blikseminslag of een fout van een derden.

De verhuurder kan bovendien de inwoner van het pand verplichten om een brandverzekering af te sluiten.

2. Indekken aansprakelijkheid tegenover derden

Stel de brand slaat over bij één van je buren of een bezoeker raakt gewond dan kunnen zij je aansprakelijk stellen. Net zoals bij het eerste punt zal de verzekering tussen beide komen als een dergelijke situatie zich voordoet. De verzekering betaalt zowel de schade berokkend aan derden, als de kosten voor het uitvoeren van noodzakelijke werken terug.

3. Bescherming inboedel

Door de inhoud van je woning te verzekeren, heb je de garantie dat de aangebrachte schade zal worden terugbetaald.

Ook interessant voor de verhuurder

Als verhuuder doe je er ook goed aan om een brandverzekering af te sluiten. Zo dek je je in tegen de risico’s als de huurder niet aansprakelijk wordt gesteld. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content