Verhuren via Airbnb: wat met de verzekering?

© REUTERS
Roel Van Espen medewerker Trends

Via Airbnb kan je een kamer of je hele woning ter beschikking stellen van vakantiegangers. Maar hoe zit dat dan met de verzekering wanneer er iets fout gaat?

Via de verhuurformule van Airbnb kunnen toeristen flink wat geld besparen, terwijl je als gastheer zelf een aardig centje kunt bijverdienen. Via de website kun je alvast gratis je woonruimte aanbieden. Je bepaalt zelf de huurprijs, de beschikbaarheid en de voorwaarden. Airbnb vraagt een commissie van 3 procent.

Goed om te weten is dat je als verhuurder bij Airbnb sowieso verzekerd bent tot 800.000 euro. Bovendien biedt je bestaande brandpolis de nodige bescherming van je woning, zelfs al is die verhuurd. Dat betekent dat bijvoorbeeld brand, waterschade of glasbreuk door je gasten sowieso verzekerd zijn.

Maar ook de brandverzekering die de huurder zelf voor zijn eigen woning heeft afgesloten, dekt vaak schade aan zijn vakantieverblijf (dus jouw woning). Dat is trouwens ook het geval voor zijn familiale verzekering, al volstaat die meestal niet om je hele inboedel te vergoeden wanneer het grondig fout loopt.

Wat bij een ongeval?

En wie is aansprakelijk wanneer een van je gasten bijvoorbeeld van je trap valt en een been breekt? ‘De brandverzekering van de eigenaar is alvast geen ongevallenverzekering’, zegt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars. ‘Ze dekt echter wel de gevolgen van zijn mogelijke aansprakelijkheid’.

Concreet: wanneer je logé uit eigen onhandigheid van de trap valt, dan geeft dit geen aanleiding tot tussenkomst van jouw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Is de valpartij het gevolg van bijvoorbeeld een trapleuning die het begeeft, dan dekt je familiale verzekering in principe wél de schade.

Partner Content