Op reis met de hond in de wagen? Hier moet je op letten

© istock
Jan Roodhooft Advocaat

Je wil met de wagen op reis en daarbij je hond meenemen. Mag je hond dan de hele weg zomaar vrij bewegen in de wagen? En gelden er verkeersregels voor de trouwe viervoeter?

Een hond die vrij beweegt in een auto kan aanleiding geven tot gevaarlijke situaties. Het dier kan zich bijvoorbeeld plots verplaatsen waardoor je de controle over het stuur verliest. Het kan ook je zicht op de weg verhinderen. Bij een ongeval riskeert het dier bovendien naar voren gekatapulteerd te worden.

Leg je hond vast

Toch betekent dit niet dat je je hond niet zou kunnen of mogen meenemen in je wagen. Alleen is het aangewezen je hond vast te leggen. Hiervoor bestaan er verscheidene systemen. Vooreerst kan je in een dierenspeciaalzaak een speciale gordel voor je hond kopen. Die kan je vastmaken aan de gordel in je auto. Je kan je hond ook in een bench plaatsen (een soort kooi die in de koffer wordt geplaatst en die verankerd kan worden aan de bodem van de koffer). Ook wordt soms gewerkt met tralies waardoor de hond niet over de zetels kan springen.

Kijk de wetgeving na

Hou er rekening mee dat elk land zijn eigen verkeersregels heeft. Zo moeten in bepaalde landen honden (soms op een welbepaalde wijze) worden vastgemaakt, of vastgezet terwijl dat in andere landen niet het geval is. Hou je je niet aan de regels dan riskeer je boetes. Het is dan ook aangewezen dat je -vooraleer je op reis vertrekt- grondig de regels naleest die gelden in alle landen waardoor je passeert.

En in België?

In België bestaan er geen specifieke wettelijke bepalingen die regelen hoe een hond precies in de wagen moet zitten. Wel is er een algemene bepaling die aangeeft dat je ten allen tijde de controle moet kunnen houden over het stuur en te allen tijde vrijheid van beweging moet hebben. Zit je hond los en belemmert deze je handelen als bestuurder, dan kan je eventueel een inbreuk op die bepalingen maken.

Partner Content