NN Insurance wil sportieve mensen goedkoper verzekeren

Sporten © Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

NN Insurance wil onderzoeken of ze klanten die meer bewegen goedkopere tarieven kan aanbieden. De verzekeraar geeft 500 smartwatches aan vrijwilligers die deelnemen aan het proefproject

NN Insurance, dat vroeger deel uitmaakte van de ING-groep, wil nagaan of het een goedkopere verzekering kan aanbieden aan cliënten die meer bewegen. De verzekeraar zet een experiment op met 500 testpersonen, om met behulp van de smartwatches bij te houden hoeveel stappen de dragers per dag zetten. Dat schrijft L’Echo.

“Al de overige data worden verwijderd”, benadrukt Thierry Constant, de woordvoerder van de verzekeringsgroep. De vrijwilligers worden uitgekozen op basis van een wedstrijd.

Verzet Test-Aankoop

De actie botst op het verzet van Test-Aankoop. “Het is vrij onduidelijk wat er met de data gebeurt”, klinkt het. Volgens de consumentenorganisatie worden de gebruikers zelden op de hoogte gebracht van wat een bedrijf met zulke gegevens van plan is.

Test-Aankoop ziet nog een ander gevaar. Volgens NN Insurance zet iemand met een gezonde levensstijl gemiddeld 7500 stappen per dag. De consumentenorganisatie vreest dat de verzekeraar mensen zal weigeren te verzekeren die minder dan het gewenste aantal stappen per dag zetten of hen een hoger tarief zal aanrekenen. De organisatie roept de Europese autoriteiten op een wettelijk kader te creëren, zodat de consumenten een duidelijk zicht krijgen op wat verzekeraars en andere bedrijven met de verzamelde klantengegevens doen.

NN Insurance is niet de eerste verzekeringsmaatschappij die een verzekeringsformule wil aanbieden op basis van een profiel. Zo bieden autoverzekeraars al goedkopere verzekering aan mensen die minder kilometers afleggen, en experimenteren AG Insurance en Balois Insurance met zwarte dozen in wagens die het rijgedrag van de bestuurder registreren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content