Hebt u een uitvaartverzekering nodig?

© Dino
Roel Van Espen medewerker Trends

De kostprijs van een begrafenis of een crematie bedraagt minstens 3500 euro en kan oplopen tot het dubbele. Een op de twintig uitvaarten heeft dan ook te kampen met betalingsproblemen.

Jaarlijks sterven bijna 110.000 mensen in ons land. Volgens Funebra, de federatie van begrafenisondernemers in België, betaalt u tegenwoordig tussen 3500 en 6000 euro voor een begrafenis of een crematie. De omvang van de ceremonie (tussen 1500 en 2500 euro) en de keuze van de kist (tussen 600 en 2000 euro) beïnvloeden de prijs aanzienlijk. De koffietafel moet u nog extra budgetteren, tegen 20 euro per persoon. Voor de grafsteen betaalt u al snel 2000 euro.

Een paar jaar geleden trok Funebra al aan de alarmbel, toen bleek dat er bij een op de twintig uitvaarten betalingsproblemen waren. Intussen blijft onze levensverwachting gestaag stijgen, en die evolutie brengt almaar hogere zorgkosten mee. Anderzijds willen we steeds langer van het leven blijven profiteren, en ook die moderne levensstijl vreet aan onze spaarpot. Bovendien neemt het aantal alleenstaanden in ons land jaar na jaar toe, en zij staan financieel minder sterk dan een gemiddeld gezin.

Jongeren sparen niet meer

“We stellen ook vast dat jonge generaties geen geld meer opzij leggen voor een uitvaart”, zegt Johan Dexters, voorzitter van Funebra. “Jongeren mogen uiteraard genieten in het leven, maar ze moeten wel beseffen dat het onvermijdelijke vroeg of laat voor de deur staat.” Dexters pleit dan ook voor een uitvaartverzekering, die de kosten dekt en zo de nabestaanden vrijwaart van een forse factuur. Zeker in nieuw samengestelde gezinnen, waar financiële afspraken niet altijd duidelijk zijn, is zo’n polis geen overbodige luxe.

Voor het afsluiten van zo’n uitvaartverzekering kunt u terecht bij verschillende verzekeraars. U bepaalt zelf welk bedrag u wilt verzekeren, en u kunt meestal kiezen tussen een periodieke en een eenmalige premie. Wanneer u bijvoorbeeld op veertigjarige leeftijd een bedrag van 5000 euro wilt laten verzekeren bij marktleider DELA, dan betaalt u nu eenmalig een premie van 3320 euro. Dat is minder dan het verzekerde bedrag, omdat de verzekeraar uw geld tot aan uw uitvaart belegt.

Maar begrafenissen en crematies worden steeds duurder. De kans is dus reëel dat die 5000 euro in de toekomst niet meer zal volstaan om uw uitvaart te bekostigen. Wanneer de verzekeraar u niet de kans biedt het verzekerde kapitaal te laten meegroeien met de inflatie, dan moet u die nu al incalculeren. Tegen een gemiddelde inflatie van 2 procent per jaar is het bedrag na 35 jaar nog slechts de helft waard. Dat betekent dat u nu dus eigenlijk het dubbele zou moeten verzekeren.

Méér dan enkel het financiële

“Wie een dierbare verliest, is vaak ontredderd”, zegt Marysia Kluppels van DELA. “Onze uitvaartverzekering begeleidt de nabestaanden dan ook bij de administratieve, praktische en juridische rompslomp die gepaard gaat met een overlijden. Onze consulenten zorgen bijvoorbeeld voor de opzeg van alle abonnementen en nutsvoorzieningen, nemen contact op met financiële instellingen en verzekeringsmaatschappijen, en geven advies over de aangifte van de nalatenschap. Dat zorgt voor gemoedsrust op zo’n moeilijk moment.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content