Geen garantie, toch geld terug

© thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Een particulier kan een tweedehandswagen verkopen zonder enige garantie, maar daar zijn grenzen aan.

Een particulier verkocht een tweedehandswagen. De koper voelde zich al snel bekocht. Hij stelde vast dat hij de wagen in België niet kon inschrijven, omdat hij niet conform was. Hij eiste zijn geld terug. De verkoper weigerde de koop ongedaan te maken. Hij verwees naar een clausule in de koopovereenkomst waarin stond dat de wagen was verkocht “zonder enige garantie en in de staat waarin hij zich bevond”. De zaak kwam voor de rechtbank van Luik.

De rechter gaf de koper gelijk. Hij oordeelde dat de verkoper zich niet op de contractuele bepaling kon beroepen, omdat hij bij de verkoop wist dat de wagen niet conform was. Het argument van de verkoper dat hij dacht dat de koper de wagen als collectiestuk zou gebruiken en niet om mee te rijden, werd afgewezen.

Bij de verkoop van een tweedehandswagen tussen particulieren wordt meestal overeengekomen dat de verkoper geen enkele garantie geeft en dat de koper het voertuig koopt in de staat waarin het zich bevindt. Zo’n clausule is geldig, maar de verkoper kan ze niet inroepen voor gebreken die hij bij de verkoop al kende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content