FSMA: ‘Merendeel kredietbemiddelaars nog niet in orde met examen’

© iStock

Van de duizenden verkopers die hun klanten consumentenleningen aanbieden, hebben tot nu toe slechts 363 het verplichte toelatingsexamen daarvoor afgelegd. Dat meldt financiële waakhond FSMA woensdag. De betrokken kredietbemiddelaars krijgen nog tot 1 mei de tijd om zich in orde te stellen.

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markt (FSMA) besliste in november vorig jaar de toegang tot het beroep van kredietbemiddelaar te verstrengen. Wie consumentenkredieten aanbiedt, moet een opleiding volgen en een examen afleggen. De nieuwe wet is er gekomen om consumenten beter te beschermen en om onder meer te vermijden dat klanten met hoge schulden toch nog extra krediet krijgen.

Het examen bestaat uit twintig meerkeuzevragen over consumentenkredieten, maar peilt ook naar de kennis over huwelijksvermogensstelsels en bedrijfsethiek. Wie slaagt, wordt door de FSMA erkend als ‘agent in nevenfunctie’ en krijgt de toestemming om financieringen aan te bieden.

First aid-dagen

De lijst van FSMA met verkopers die hun klanten de optie geven om hun aankoopkosten te spreiden, bedraagt maar liefst 525 bladzijden. Van die duizenden garagisten, winkeliers en ketens, legden tot nu toe slechts 363 het examen van de FSMA succesvol af. De overgansperiode loopt nog tot 1 mei. “Wie dan niet orde is, mag geen consumentenkredieten meer aanbieden”, zegt FSMA-woordvoerder Johan Corthouts. “De overgangsperiode duurt lang genoeg.”

De kredietbemiddelaars kunnen het examen in Brussel komen afleggen, al zijn er ook bedrijven -zoals autoverdeler BMW- die elders examens onder toezicht organiseren voor hun filiaalhouders.

Verkopers krijgen nog tot eind april 2017 om zich in te schrijven. “We moedigen hen aan om niet te talmen”, zegt Corthouts. De financiële waakhond lanceert in dat kader een aantal initiatieven. Zo worden zogenaamde “first aid-dagen” georganiseerd, om de bemiddelaars te helpen met hun inschrijvingsaanvragen, en ontvangen alle gekende bemiddelaars die nog geen aanvraag indienden een uitnodiging om dat zo snel mogelijk te doen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content