En plots beet je hond het hoorapparaat stuk: ben je verzekerd als je huisdier iemand schade berokkent?

© iStock

Als je hond of kat schade toebrengt aan iemand anders, dan is de vraag of je daarvoor verzekerd bent.

Een lezer maakte het volgende mee. Tijdens de vakantie bracht hij zijn hond, een zwarte labrador, bij zijn ouders om op het dier te letten. De bejaarde vader van de eigenaar van de hond, droeg een hoorapparaat. In een onbewaakt moment liet hij het hoorapparaat op de keukentafel waarna de hond het stuk beet. De lezer vraagt zich af of deze schade verzekerd is door zijn familiale polis of door die van zijn ouders.

Familiale polis

Een familiale polis of verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé leven dekt de schade die door jouw schuld aan een derde wordt toegebracht buiten elke contractuele verbintenis. Ook de schade veroorzaakt door je huisdier valt hieronder.

Uitzondering

In principe zou je kunnen zeggen dat het stuk gebeten hoorapparaat verzekerd is door de familiale polis van de eigenaar van de hond. Toch is dit niet het geval omdat de polis niet geldt als je de bewaking van het dier hebt toevertrouwd aan iemand anders. Met andere woorden, als blijkt dat je ouders de hond enkele dagen onder hun hoede hadden, zal je familiale polis niet tussen beide komen.

Ook de familiale polis van je ouders zal de schade niet betalen omdat deze polis niet tussenkomt voor eigen schade. Jouw familiale polis zal wel gelden als blijkt dat de hond het hoorapparaat stuk beet op het ogenblijk dat je met hem op bezoek was bij je ouders en blijkt dat je op dat ogenblik zelf instond voor het toezicht over je hond. Als deze dan in een onbewaakt moment ontsnapt aan je toezicht, dan kan dit als jouw fout aangerekend worden en daarvoor ben je wel verzekerd door je eigen familiale polis.

Hou er ook rekening mee dat een familiale polis niet geldt voor andere dieren dan huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan exotische dieren zoals slangen en wilde katten.

Ook de schade veroorzaakt door rijpaarden waarvan u eigenaar bent is niet verzekerd, terwijl dat meestal wel het geval is voor schade door pony’s of shetlanders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content