3 manieren om een huis te kopen met je groepsverzekering

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Je kan je groepsverzekering nu al gebruiken om verbouwingen te doen of zelfs om er een huis mee te kopen of te bouwen. Hoe ga je daarbij te werk?

Je hoeft niet te wachten tot je pensioen om je groepsverzekering te gebruiken voor het kopen, bouwen of verbouwen van een huis of appartement. Er bestaan drie methodes om dat nu al te doen. Het onroerend goed moet wel in de Europese Unie liggen. Bovendien kan het reglement van je groepsverzekering je mogelijkheden beperken.

Voorschot vragen

Je kan een voorschot vragen op de reserves die je hebt opgebouwd in je groepsverzekering. Op het opgenomen bedrag betaal je een jaarlijkse intrest. Je kan het opgenomen bedrag terugbetalen aan je verzekeraar of het in mindering laten brengen op de uiteindelijke uitkering die je van je groepsverzekering krijgt.

Geef het als waarborg

Je kan je groepsverzekering ook in pand geven aan een bank om daar een lening te krijgen. Je kan de groepsverzekering als alternatief gebruiken voor een schuldsaldoverzekering. Sterf je voor de lening afloopt, dan wordt het kapitaal bij overlijden aan de bank uitgekeerd ter aflossing van de nog openstaande schuld.

Lening met wedersamenstelling

Je kan verder een lening met zogenaamde wedersamenstelling afsluiten bij een bank. Je betaalt dan tijdens de looptijd van het krediet geen kapitaal af. Op het moment dat je groepsverzekering uitbetaald wordt, wordt het volledige geleende bedrag terugbetaald via het kapitaal van de groepsverzekering.

Je moet wel intresten betalen. Dat kan je doen op jaarlijkse basis. Je kan de intresten ook ‘oprenten’ en ze tegelijk met de terugbetaling van het kapitaal betalen.(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content